Nieuws
B&W willen onderzoek roofhandel Joods vastgoed

B&W bezien hoe er een onafhankelijk onderzoek gedaan kan worden naar transacties van vastgoed van Joodse oorlogsslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft een woordvoerster desgevraagd laten weten naar aanleiding van een onderzoek van het KRO/NCRV programma Pointer naar roofhandel van Joods vastgoed tijdens de oorlog.

Pointer achterhaalde dat 73 Nederlandse gemeenten zo’n onderzoek instellen; vijftien hebben het al afgerond. Nog eens 21 andere gemeenten overwegen een onderzoek te gaan doen waaronder dus Leidschendam-Voorburg.

Er bestaat een registratie van de roofhandel. Die ligt vast in zogenoemde Verkaufsbücher. In de bücher staan ruim 7000 transacties in 224 gemeenten beschreven. Deze woningen en stukken grond werden door de Duitse bezetter afgepakt van de Joodse eigenaren, en vervolgens doorverkocht. Van de winst werden anti-Joodse maatregelen gefinancierd, zoals kamp Westerbork en treintransport naar de vernietigingskampen.

‘Er is nog geen onafhankelijk onderzoek gedaan naar de onteigening en doorverkoop van Joods vastgoed in Leidschendam-Voorburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen jaren heeft de gemeente onderzoek laten doen naar de woonadressen van de Joodse oorlogsslachtoffers met het oog op plaatsen van Stolpersteine. We bekijken nog hoe we onafhankelijk onderzoek kunnen laten doen’, aldus de woordvoerster van B&W.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter