Nieuws
Woningeigenaar moet energie omwenteling zelf betalen

Woningeigenaren in Leidschendam-Voorburg moeten de kosten van de energie omwenteling zelf dragen. Dat heeft wethouder Jan Willem Rouwendal de gemeenteraad bericht. Zij hebben immers ook de baten van energiebesparing en het verlaten van gas als verwarmingsbron, aldus de bestuurder.

Rouwendal stelt dat de waardestijging van woningen met gemiddeld 7 procent per jaar een overwaarde creëert die in beginsel voldoende moet zijn om de kosten van de energie omwenteling te kunnen financieren.

Daarnaast helpt de gemeente. Zo kunnen woningeigenaren een lening afsluiten bij het Nationaal warmtefonds (NWF). Die lening kent een lage rente. Bovendien zorgt de gemeente nog voor een extra rentekorting.

Voor woningeigenaren met een ‘beperkte leencapaciteit’ en woningeigenaren op hoge leeftijd start in 2022 de NWF2. Ook die lening kent een lage rente en een gemeentelijke rentekorting. Zo kunnen woningeigenaren met een smalle beurs ook geholpen worden.

Rouwendal kondigt verder een onderzoek aan dat met de Haagse Hogeschool in het kader van de energie omwenteling wordt gedaan naar investeringen, terugverdientijden, financieringsmogelijkheden en draagvlak. Hieruit hoopt hij nieuwe informatie te halen voor eventuele nadere gemeentelijke (steun)maatregelen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter