Nieuws
Luchtvervuiling: jaarlijks 50 tot 60 doden

In Leidschendam-Voorburg sterven jaarlijks 50 tot 60 inwoners aan de gevolgen van luchtvervuiling door het verkeer, houtstook, vuurwerk, scheepvaartverkeer en het roken door anderen. Dat heeft Frans Kets een commissie uit de gemeenteraad voorgerekend. Kets is natuurkundige en zet zich met vrijwilligers in voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in de gemeente. Hij runt een eigen meetnetwerk voor luchtvervuiling en is adviseur van B&W.

Dagelijks worden er in Leidschendam-Voorburg 2,6 miljoen kilometers per auto afgelegd. Daarvan is 79 procent doorgaand verkeer, met name op de snelwegen A4 en A12. De auto’s zijn goed voor 50 procent van alle CO2-vervuiling (koolstofdioxide) en 47 procent van het fijnstof. Bestelbusjes en vrachtwagens zorgen voor 25 respectievelijk 37 procent van de NOx vervuiling (stikstofdioxide); 26 respectievelijk 13 procent fijnstof.

Om de luchtvervuiling terug te dringen moet de maximum snelheid op de snelwegen omlaag naar 80 kilometer per uur, aldus Kets. Milieuzone’s moeten ervoor zorgen dat vervuilende dieselvoertuigen worden geweerd uit Damcentrum Leidschendam en Oud-Voorburg. Pakketbezorgers zouden elektrisch moeten gaan rijden.

Om het aantal verplaatsingen per auto terug te dringen moet het aantal parkeerplaatsen omlaag en moet er betaald parkeren komen. Gebruik van openbaar vervoer en fiets moet gestimuleerd worden, net als het lopen.

Houtstook zorgt voor 23 procent van alle fijnstof in de lucht. Door een subsidie zou de gemeente het vervangen van houtkachels en open haarden moeten stimuleren. Een zogenoemde ‘schoorsteenbelasting’ kan ook helpen. Het afsteken van vuurwerk zorgt ook voor meer fijnstof in de lucht. Het zou verboden moeten worden. Kets pleitte verder voor maatregelen bij de scheepvaart (varen op diesel- of stookolie) en tegen het roken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter