Nieuws
Niet-gebruik bijstand onbekend

De gemeente heeft geen cijfers over het aantal inwoners dat weliswaar recht heeft op een bijstandsuitkering doch deze niet gebruikt. Dat heeft een woordvoerder desgevraagd laten weten. Onlangs bleek uit onderzoek van de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken dat het niet-gebruik van de bijstand landelijk 30 procent is.

Volgens de zegsman van B&W heeft de inspectie een schatting gemaakt op basis van een aantal demografische kenmerken van mensen. ‘De cijfers komen dus grotendeels overeen, maar kunnen wel afwijken per gemeente. We kunnen er dus niet zomaar van uitgaan dat deze cijfers overeenkomen met de lokale situatie. We hebben geen concrete cijfers over niet-gebruikers van de bijstand. Als inwoners bij ons aankloppen voor ondersteuning, dan verwijzen we ze wanneer nodig naar de aanvraag voor de bijstandsuitkering’.

‘Voor het gebruik van minimaregelingen geldt dat we meer zicht hebben op het niet-gebruik, omdat we gebruikers van de bijstandsuitkering hiernaast kunnen leggen. Nadat in het verleden meermaals geconstateerd werd dat de minimaregelingen onvoldoende benut werden door bewoners, hebben we extra ingezet op het bekend maken van de regelingen, bijvoorbeeld via de krant. Ook stimuleren we het gebruik van regelingen onder bestaande gebruikers. Recent zijn alle gebruikers van één of meer regelingen geïnformeerd over welke andere regelingen er beschikbaar zijn’.

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter