Nieuws
Zestig procent peuters gaat niet naar de tandarts

In Zuid-Holland is 59,8% van de kinderen van 2 en 3 jaar oude kinderen nog nooit op controle geweest bij de tandarts. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 55,6% van de peuters. Dit blijkt uit onderzoek van Independer dat eigen gegevens in combinatie met data van het CBS analyseerde.

Het is zonde dat er niet meer kinderen naar de tandarts gaan, vindt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. ,,Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden. Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”

Zuid-Holland heeft relatief veel tandartspraktijken. Per 10.000 inwoners zijn in Zuid-Holland 2,8 praktijken, waarmee de provincie nipt boven het landelijk gemiddelde ligt van 2,7 praktijken per 10.000 inwoners. Binnen de provincie zijn er echter grote verschillen tussen gemeenten. Voorschoten staat aan de top met 5,5 praktijken per 10.000 inwoners.

Zuid-Hollanders kiezen steeds vaker voor een minder uitgebreide tandverzekering. Waar in 2017 nog 4,9% van de aanvullend verzekerden koos voor de meest uitgebreide tanddekking (met 100% vergoeding, tot € 750,- per jaar), is dit momenteel nog maar 2,1%. De minst uitgebreide aanvullende tandartsverzekering (met 75% vergoeding tot € 250,- per jaar) wordt in Zuid-Holland juist steeds vaker gekozen. In 2017 koos 43,6% van de Zuid-Hollanders met een tandartsverzekering voor deze dekking en momenteel is dit 52,8%.

Deze neerwaartse trend is niet zo gek, volgens Mirjam Prins: ,,Klanten staan steeds kritischer tegenover een tandartsverzekering. Het kan een slimme investering zijn, maar lang niet voor iedereen.” Ze raadt aan om van tevoren de kosten met elkaar te vergelijken. ,,Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar gaat maken, en vergelijk dit met de premie die je zou betalen. Je merkt dan al snel of een tandartsverzekering voor jou relevant is.” (illustratieve foto)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter