Nieuws
Energiearmoede treft viertal wijken

Energiearmoede treft met name inwoners van de wijken Amstel/De Heuvel (Leidschendam), Bovenveen (Voorburg), Prinsenhof (Leidschendam) en Leidschendam-Zuid. Daar kunnen 3,5 procent (Leidschendam-Zuid) tot 4,2 procent (Amstel/De Heuvel) van de inwoners de energie omwenteling niet betalen.

Dat heeft wethouder Jan Willem Rouwendal de gemeenteraad bericht. De betrokkenen wonen vooral in woningen die in bezit zijn van woningcorporaties. Die zijn aan de gang met isolatie van de woningen, aldus de wethouder. Daar zijn afspraken over gemaakt met de gemeente.

Bij energiearmoede gaat het niet alleen om de kosten van de energie omwenteling maar ook om de recente stijging van de energielasten. Die lastenstijging is echter afhankelijk van contracten met energieleveranciers. De gemeente kan alleen reageren op noodsignalen en inwoners bijvoorbeeld wijzen op energiecoaches, aldus de wethouder.

Bij achterstand in betaling van een energierekening krijgt de gemeente een melding van het betrokken energiebedrijf. Dan wordt betrokkene hulp aangeboden. Dreigt een afsluiting dan wordt de schuldhulpverlening ingezet.

Rouwendal wijst erop dat de rijksoverheid ‘gelukkig’ 2,7 miljard euro heeft uitgetrokken om de energiebelasting voor alle huishoudens in 2022 te verlagen. Daarnaast is er 150 miljoen euro uitgetrokken voor bestrijding van energiearmoede. Zodra vaststaat welk bedrag Leidschendam-Voorburg krijgt wil de wethouder een bestedingsplan maken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter