Activiteiten
Panamá ENLACES Dance & Music Event in Ludens

Dit is het programma voor de komende tijd van Theater Ludens. De kassa is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag tussen 14 en 16 uur en een uur voor aanvang van alle voorstellingen. Kaarten kunt u ook reserveren en bestellen via www.theaterludens.nl

Donderdag 25 november: Cabaret (try-out)/ Functie elders, oudejaarsconference Vincent Bijlo. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50 .    

Vincent Bijlo zou dit seizoen de voorstelling ‘Anders’ hebben gespeeld maar Corona gooide roet in het eten. Dus dan moet je wat ‘anders’, dacht Vincent. En dus komt hij voor seizoen 21/22 met een Oudejaarsconference onder de titel ‘Functie Elders’. Hoe kan het ook anders.   Het wordt een show met verrassende omtzigten die zich afspeelt in Bijlo’s mondkapjesmuseum, mede mogelijk gemaakt door Sywert van Lienden. Hij bezit inmiddels exemplaren die door talloze prominenten gedragen zijn. Zijn pronkstuk is het mondkapje dat minister Ollongren bij zich had toen ze halsoverkop het Binnenhof verliet nadat ze te horen had gekregen dat ze positief getest was op corona. Dat kapje, en dat mapje, dat ze onder haar arm had, veranderden de politiek voorgoed. Of toch niet? Het jaar zal het leren.  2021, het jaar waarin het nieuwe normaal weer langzaam het oude werd, waarin we weer dichter bij elkaar kwamen en er weer heel voorzichtig geknuffeld kon worden. Tabee  lockdown, doei avondklok, hallo hand op je schouder, kneep in je wang. We zijn er weer!   De afgelopen jaren was Vincents  Oudejaars ook de Oudejaarsconference op NPO Radio1. PS: Aan de inhoud van de voorstelling heeft Vincent vooralsnog geen actieve herinneringen.

Vrijdag 26 november: Cabaret / Soundos / The Comeback Kid. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,00.

You  love her or you hate  her! Maar niemand kan om haar heen. “Soundos  is een krachtige persoonlijkheid, wen er maar aan,” schreef NRC. Dus daar is ze weer: Soundos  El Ahmadi. Comedian. Actrice. Covergirl. Tafeldame. Roastkoningin. Luis in de pels van racisten en populisten. Dictator van haar eigen Instagram. Finalist van ‘Wie is de mol’  en ‘ Expeditie Robinson’. De eerste Nederlandse vrouw met een Netflix Special. Harder werken, zichzelf blijven en nóg beter worden, dat is wat ze doet. Vallen en weer opstaan. Altijd. En ze gaat met twee middelvingers in de lucht door het leven.   Na haar door het publiek en de pers hooggewaardeerde voorstelling ‘Niets te verliezen’ komt Soundos terug naar het theater met ‘Comeback Kid’. En geef het maar gewoon toe: You love her!
Cabaretier  Soundos  El Ahmadi is al meer dan 10 jaar lid van het bekende gezelschap Comedytrain en draait al jaren met succes mee in de cabaretwereld. Na de voorstellingen ‘Soundos Aangenaam’, ‘Er is geen Plan B’, ‘Geboren Met Ervaring’ en ‘Niets te verliezen’  staat ze aankomend theaterseizoen met ‘Comeback Kid’ op de planken!

Zaterdag 27 november: Cabaret / Wim Daniëls / Koken met taal . Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 20,00 .

Letters, woorden, zinnen, leestekens, ze zijn als de ingrediënten voor het bereiden van een maaltijd. In dit geval is taalexpert en graag geziene gast in talkshows,  Wim Daniëls, de kok, de taalkok, die in zijn  voorstelling ‘Koken met taal’ laat zien wat er allemaal voor lekkers gemaakt kan worden met taal. Hij schotelt de verrukkelijkste taalgerechten voor,  niet alleen voor fijnproevers, maar voor iedereen. En zijn programma ligt nooit zwaar op de maag. Een avond genieten van wat de taal te bieden heeft.

Woensdag 1 december: Benefietvoorstelling / Panamá ENLACES Dance & Music Event. Aanvangstijd 19.30 uur. Toegangsprijs € 20,00.

ENLACES is de naam van een programma in Panama om kansarme jongeren door middel van dans en cultuur perspectief te bieden. De benefietvoorstelling Panamá ENLACES biedt dans en muziek door jonge dansers en musici die het programma ENLACES willen ondersteunen. Zij treden er belangeloos op en rekenen op uw komst! De voorstelling is een initiatief van danser/choreograaf José Garrido uit Panama die samen met de dansers Deborah D´Aversa, Mandela Giudicce en Walter Battiloro en Zeno Merlini (saxofoon) en Davide Rasetti (piano) de voorstelling zal verzorgen. Op het programma staat verder een traditionele Panamese dans. De voorstelling wordt ondersteund door de Ambassade van Panama. De opbrengst van de avond gaat naar het ENLACES programma in Panama.

Donderdag 2 december : Lezing van Anne Marie Boorsma over de  film Fanny en Alexander. Aanvangstijd 13.00 uur . Toegangsprijs €  5,00 .

Bij toeval maakten theater Ludens en Anne Marie Boorsma kennis met elkaar. Omdat theater Ludens de filmvertoningen een extra impuls wilde geven hebben wij  Anne Marie gevraagd om voorafgaande aan de film een lezing/introductie te houden. Afgelopen seizoen zijn wij daarmee begonnen en gebleken is dat veel bezoekers dit erg op prijs stellen. Het was dan voor zowel Anne Marie als voor theater Ludens een logische zet om hier het aankomende seizoen mee door te gaan.

De lezing/introductie wordt zoals al eerder vermeld gehouden door Anne Marie Boorsma (1958).   Anne Marie is kunsthistorica. Zij studeerde in 1988 af in de kunstgeschiedenis van de moderne tijd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Haar bijvakken waren theaterwetenschap en psychologie. Film heeft haar altijd gefascineerd. In haar studententijd was ze dan ook vaak te vinden in de bioscoop. In Leiden volgde ze de colleges filmgeschiedenis van Nico Brederoo. Ze was daar zo enthousiast over dat ze besloot af te studeren op een filmhistorisch onderwerp. Ze koos voor een film van Ingmar Bergman. Het resulteerde in een half-historische, half-psychologische afstudeerscriptie.  Ondertussen geeft Anne Marie al bijna dertig jaar cursussen kunstgeschiedenis in Voorburg en Den Haag. Daarbij kiest ze altijd thema’s uit de 19e en 20e eeuw en de hedendaagse kunst. Centraal daarin staat de relatie tussen de beeldende kunsten, literatuur, film en theater.

Als u deze lezing/introductie bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne Marie attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denk u ‘o ja, dat werd al verteld’. Voor zowel de lezing als de film moet u een kaartje kopen. Website: www.annemarieboorsma.nl

Donderdag 2 december: Film /  Fanny en Alexander  / Zweden, Frankrijk, Duitsland. Aanvangstijd  14.00 uur. Toegangsprijs €  9,00.  

Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren. De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl  hertrouwt met Edvard Vergerus, een strenge lutherse geestelijke. Haar kinderen Fanny en Alexander komen in opstand: Vergerus bant alle vreugde uit het leven van de kinderen en sluit ze op zolder op, waarna Alexander wraak probeert te nemen met behulp van zwarte magie. In zijn laatste bioscoopfilm blikt Ingmar Bergman terug op zijn ‘idyllische en panische’ jeugdjaren: de door de ogen van het tienjarige jongetje vertelde familiekroniek is een verkapt zelfportret – de fantasievolle Alexander is de kleine Ingmar zelf.

Zijn laatste bioscoopfilm ‘Fanny & Alexander’ is de director’s cut van de oorspronkelijke tv-film van 312 minuten. En na deze tragikomische terugblik op zijn kindertijd, kondigde Bergman aan dat hij niet langer bioscoopfilms wilde maken. “Het echte menselijke drama speelt zich iedere dag op de televisie af en wie als kunstenaar de mensen wil bereiken, kan maar beter meteen voor de televisie gaan werken.” Naast zijn tv-werkzaamheden wierp Bergman zich vol overgave op zijn oude liefde, het theater. Tot 1995 is hij regisseur van het Koninklijk Theater van Stockholm. Ondertussen publiceert hij de autobiografie ‘De magische lantaarn’ (1987) en schrijft hij het scenario van Liv Ullmanns film Ontrouw (2000). Ingmar Bergman (1918) zou dit jaar 100 zijn geworden. Hij geldt met Michelangelo Antonioni en Federico Fellini als een van de vertegenwoordigers van de zogeheten ‘auteurscinema’.

Donderdag 2 december: Lezing /Freek de Jonge / Kom verder. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50. 

Van Freek de Jonge verscheen drie jaar geleden deel 2 van zijn Memoires onder de titel ‘Reikhalzend Verlangen’. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij gewerkt aan deel 1 dat half oktober uitkomt getiteld: ‘Kom Verder’. “Het verhaal strekt van 1900, als mijn grootvader op het Zeeuwse eiland Duiveland een roeping krijgt, tot 1951 als mijn vader in Zaandam beroepen wordt. Het beschrijft de coming of age van mijn vader.” De avond bestaat uit voorlezen, met het publiek in gesprek gaan en signeren en samen op de foto.

Vrijdag 3 december: Concert  / Carel  Kraaijenhof  & Juan Pablo   /  100 jaar  Piazolla. Aanvangstijd 20.30 uur . Toegangsprijs € 20,00 .

Met de theatervoorstelling ‘100 jaar Piazzolla’  eren de musici van het Carel  Kraayenhof  Quartet hun muzikale idool Astor Piazzolla, ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar. Voor bandoneonist Carel  Kraayenhof is  Astor  Piazzolla een muzikale godfather, een ware held, die zijn hele leven beïnvloed en gevormd heeft. Vanaf dat eerste moment op die hotelkamer, waarop  Piazzolla  aan  Kraayenhof vroeg: “Speel eens wat voor me jongen”, was de liefde wederzijds. Het leven van de grote Hollander met zijn Argentijnse hartklop blijft voor altijd verbonden met de geniale Argentijnse Maestro. Als vader van de  tango  nuevo  nodigde Piazzolla  Carel persoonlijk uit om te soleren in zijn  ‘Tango  Apasionado’. Door het optreden van  Kraayenhof  bij het koninklijk huwelijk werden veel mensen diep geroerd door de melancholische én krachtige muziek van  Piazzolla. Als Carel het muzikale kind is van  Piazzolla, dan zijn bassist Jaap  Branderhorst  en violist Bert Vos zijn kleinkinderen. Ook pianist Juan Pablo Dobal, afkomstig uit Buenos Aires, had al op jonge leeftijd een warme band met Piazzolla’s  muziek. Hij begeleidde  Amelita  Baltar, de geliefde van Piazzolla en eerste vertolkster van zijn ballades en liederen.

Al meer dan 10 jaar reizen deze vier tangueros  gezamenlijk over de wereld, met hun  Sexteto  Canyengue  en met het Carel K raayenhof  Ensemble. Ook namen zij samen acht  CD’s  op. Speciaal voor dit theatrale concertprogramma formeerden zij nu het Carel  Kraayenhof  Quartet.  In  ‘100 jaar Piazzolla’  worden instrumentale juweeltjes afgewisseld met kleurrijke persoonlijke verhalen van Carel en zijn muzikale compañeros.

Zaterdag  4 december: Cabaret /  Daphne   Gakes  / Ik, Daphne Gakes . Aanvangstijden 19.00 en  21.00 uur. Toegangsprijs €  17,50. 

‘Leven doe je door te spelen,’ zo luidt Daphne Gakes’ devies. Als kind wilde ze maar één ding: zo snel mogelijk volwassen worden. Nu ze eindelijk groot is, wil ze vooral kind blijven. Met een open blik duikt ze in wilde avonturen en doet waar andere mensen alleen maar van dromen. Ze woont in een camper, komt rond van de kunst en stelt zich open voor Jan en alleman.

Met behulp van haar moeders dagboeken vraagt Daphne zich af hoe ze moet leven. Wild – vol seks, drugs en rock & roll - of kalm – met rust, reinheid en regelmaat? Van het vastzitten na het stelen van een zalm en het aangaan van een open relatie tot aan haar werk als artiest en haar werkzaamheden in de escort. In een daverende  coming-of-age-roman neemt Daphne  Gakes  je mee naar deze cruciale momenten in haar leven. Is ze vrijgevochten en stoer of bang om te kiezen? En als alles mogelijk lijkt, wie stelt er dan de grens?