Nieuws
Geen versnelling energie omwenteling

Het is ‘ondoenlijk’ om in alle wijken tegelijk met de energie omwenteling te starten. Dat heeft wethouder Jan Willem Rouwendal leden van een commissie uit de gemeenteraad laten weten. Volgens de bestuurder heeft de gemeente daar helemaal de ambtelijke capaciteit niet voor. En op de arbeidsmarkt zijn de benodigde deskundigen ook niet te vinden.

De gemeente wil de omwenteling tussen nu en 2050 vorm geven middels wijkplannen. In de periode tot 2030 staan daarvoor de wijken De Heuvel/Amstelwijk (Leidschendam), Leidschendam-Zuid, Essesteijn (Voorburg) en Klein Plaspoelpolder (Leidschendam) genoteerd. Het gaat daarbij met name om het vinden van een andere verwarmingsbron dan gas.

Tussen 2030 en 2040 staan dan Bovenveen (Voorburg), Voorburg-Midden, Prinsenhof (Leidschendam), ‘t Lien (Leidschendam), De Zijde (Leidschendam), Duivenvoorde (Leidschendam), Park Veursehout (Leidschendam) en een deel van Stompwijk op de rol. Na 2040 volgen de overige wijken.

De wethouder sprak over een ‘immens’ grote opgave. Hij wees erop dat wijken enorm van elkaar verschillen qua bebouwing en ouderdom van de huizen. Per wijk zal dus gekeken moeten worden naar de beste technieken. Daarnaast zullen bewoners overtuigd moeten worden van de noodzaak, de beschikbare technieken en systemen in huis. Daarbij spelen ook betaalbaarheid en behoud van comfort een rol.

Rouwendal wees erop dat een woningeigenaar baas is over zijn eigendom. De gemeente kan hen niet dwingen. Wel voorspelde de wethouder dat het rijk op een gegeven moment de gaskraan zal dicht draaien waardoor er toch een soort dwang ontstaat om mee te doen.

Als het proces in alle wijken tegelijk start zal er, zo stelde Rouwendal, juist vertraging optreden omdat inwoners dan zullen redeneren dat er tot 2050 tijd is waardoor zij veel vrijblijvender in het proces staan. ,,Overal tegelijk beginnen gaat niet werken’’, zo voorspelde hij.