Nieuws
Aquathermie als warmtebron stuit op weerstand

Het idee om in de wijken De Heuvel en Amstel in Leidschendam gas als warmtebron te gaan vervangen door aquathermie (warm water) stuit op weerstand. Op een recente bijeenkomst voor bewoners ontstond irritatie over de eenzijdige informatievoorziening, het niet serieus bespreken van alternatieven en het ontbreken van een grondige analyse. ,,Het moest duidelijk aan ons ‘verkocht’ worden’’, aldus Robin Draaijer, inwoner van de Amstelwijk en bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) daar.

Draaijer heeft zijn ervaringen gedeeld met leden van een commissie uit de gemeenteraad. Volgens hem is er door de gemeente zonder enige inspraak gekozen voor aquathermie in beide wijken. De bewoners werden door die mededeling overvallen. Op de bijeenkomst werd gesteld dat aquathermie de enige zinvolle oplossing voor de wijken was en dat het systeem alleen maar voordelen had.

Draaijer noemde het ‘frappant’ dat een ambtenaar een oudere bewoner die de vraag stelde of hij zijn woning met aquathermie nog kon opwarmen tot 23 graden te kennen gaf dat zulks niet ging. Betrokkene moest maar voor andere hittebronnen in de kamer zorgen.

Onderzoek had verder uitgewezen dat aquathermie zorgt voor vergaande ingrepen bij de woningen zoals wandisolatie, het ‘inpakken’ van balkons, nieuwe buitenmuurse leidingen in de woningen, ander ventilatiesysteem. Ook na aftrek van subsidie lopen de kosten op tot 40.000 euro per woning, aldus Draaijer. Geld dat mensen niet hebben en veelal ook niet kunnen lenen.

Voor aquathermie moet er bovendien een grote ondergrondse wateropslag komen met diverse pompstations. Omdat de temperatuur van het water 16 graden is, zal het bovendien voor gebruik in de woningen verder opgewarmd moeten worden. Dat kost extra energie.

Ervaringen elders hebben volgens Draaijer uitgewezen dat woningen met aquathermie niet warm te krijgen zijn, dat het systeem doet wat het wil, dat bewoners voor minstens 20 jaar vastzitten aan de leverancier, en dat er door een andere vorm van ventilatie vocht- en schimmelproblemen in woningen ontstaan.

De aquathermie in de twee wijken is een proef van gemeente en waterbedrijf Dunea. Er is subsidie voor gevraagd bij de rijksoverheid. VvE’s hebben al besloten eigen onafhankelijk onderzoek te laten doen. Eén VvE heeft al besloten niet aan aquathermie mee te doen. Men kiest voor waterstof als nieuwe verwarmingsbron.