Nieuws
Tips om minder ongezond te stoken

Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Wil je rekening houden met je buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. Steek je toch een keer de haard aan? Gebruik dan de 10 stooktips om minder ongezond te stoken:

=Steek de open haard of houtkachel alleen bij speciale gelegenheden voor de sfeer aan,

=Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer,

=Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook,

=Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd,

=Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan,

=Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen,

=Zorg voor goede luchttoevoer,

=Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open, of zet een raampje open,

=Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen,

=Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. (foto RIVM)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter