Nieuws
Gemeenten luiden noodklok over hulpverlening

Het gaat mis bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO): hulp aan mensen zodat die zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De gemeenten hebben te weinig mensen voor de uitvoering van de wet, de thuiszorg kampt met een personeelstekort, leveranciers van hulpmiddelen krijgen geen of veel minder spullen van producenten en Regiotaxi heeft een tekort aan chauffeurs en bussen om mensen die hulp nodig hebben te vervoeren.

Dat stellen de colleges van B&W in Voorschoten en Wassenaar in brieven aan hun gemeenteraden. Er zijn in beide gemeenten ook persberichten uitgegaan waarin inwoners die hulp nodig hebben worden opgeroepen die zelf te regelen. Ook wordt inwoners die hulpmiddelen ongebruikt thuis hebben staan opgeroepen die in te leveren.

Door alle problemen lopen de wachttijden voor inwoners die een beroep op WMO-voorzieningen doen op. Tussen een melding en een eerste gesprek zitten al minstens twee maanden. De start van een voorziening volgt daarna pas na vele weken dan wel maanden.

De problemen die leveranciers hebben komen door mondiale transportproblemen. De spullen komen veelal uit Azië.

B&W van Leidschendam-Voorburg hebben tot nu toe nog niet aan de bel getrokken. De problemen bij thuiszorg (landelijk), leveranciers (landelijk) en Regiotaxi (regionaal) treffen de gemeente echter ook.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter