Activiteiten
Extra aandacht voor sporters met een beperking

Vrijdag 3 december is het de ‘Internationale Dag voor Mensen met een Beperking’. Sport en Welzijn wil bij deze dag aanhaken om de aandacht voor deze doelgroep te vergroten en om het belang van sporten, ook voor mensen met een beperking, te promoten. Sporten en bewegen moet voor iedereen mogelijk zijn, een beperking hoeft daarbij geen belemmering te zijn. Inwoners van Leidschendam-Voorburg kunnen op de website van Uniek Sporten kijken welk aangepast sportaanbod er is in de gemeente.

De landelijke sportparticipatie van mensen met een beperking ligt veel lager dan die van sporters zonder beperking; 63% van de Nederlanders sport wekelijks tegenover 34% voor mensen met een handicap. Dit verschil is nu te groot, vindt Joyce van der Sloot, combinatiefunctionaris Aangepast Sporten bij SenW. ,,Sporten en bewegen is niet alleen gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor je conditie, je wordt er fit en vrolijk van én tijdens het sporten kun je sociale contacten opdoen.”

De website van Uniek Sporten biedt een platform waar voor heel Nederland al het aangepaste sportaanbod op te vinden is. Er is een handige sportzoeker op het platform aanwezig waarmee men gemakkelijk kan zoeken naar sporten die in de buurt zijn te beoefenen. Daarnaast vindt men hier ook andere informatie rondom sport en bewegen met een handicap. De website inspireert met landelijk en regionaal nieuws, nieuwsbrieven, video’s en een podcast. Er is veel informatie te vinden over alle mogelijke sporten, hulpmiddelen, maatjes, vervoer en financiën. Het platform is te bezoeken via een app en een website. Meer informatie is te vinden op: www.unieksporten.nl/zuid-holland/leidschendam-voorburg

Vorige week heeft SenW de campagnefilm van ‘Sport is voor iedereen’ gelanceerd, sporten voor mensen met een beperking is één van de thema’s. Voor deze campagne is Jacco Holthuis, roeier bij roeivereniging Rijnland, één van de sportambassadeurs. Hij kreeg kort na zijn geboorte een hersenvliesontsteking en is hierdoor spastisch in met name zijn benen. ,,Ga een sport doen die je écht leuk vind, daar word je vanzelf enthousiast van en die positieve energie ga je uitstralen. Je zult soms drempels tegen komen en het vraagt om doorzettingsvermogen, maar geef niet op. Ik geloof er heilig in dat iedereen zijn plek vindt in de sport.” (Op de foto Jacco Holthuis, foto SenW)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter