Activiteiten
VRC-voorzitter: ‘Ik ben heel blij’

In 2015 werd er met vijftien leden begonnen op sportpark ‘t Loo in Voorburg, thuishaven van Forum Sport. Sindsdien huisde rugbyclub VRC op vele andere plekken. De laatste drie jaar aan De Star in Leidschendam. Nu gaat, als de gemeenteraad in januari akkoord gaat, de droom van een eigen vast honk in vervulling op sportpark Westvliet in Voorburg.

Voorzitter Peter Kolthof is er enthousiast over. ,,Toen we drie, bijna vier jaar geleden naar De Star gingen hadden we zo’n 100 leden. Nu zijn dat er 250. En op de nieuwe accommodatie kunnen we doorgroeien naar 500.’’

Hij herinnert zich nog goed de tijden dat VRC van het ene veld naar het andere trok. De discussies over het gaan spelen bij cricketclub VCC die daar niet aan wilde vanwege het kostbare gras wicket. Het ingrijpen van de gemeenteraad die er voor zorgde dat VRC tijdelijk een terrein aan De Star kreeg. In elk geval totdat daar woningbouw zou starten. En de inspanningsverplichting voor de gemeente om een vaste plek elders te vinden.

Dat wordt nu dus Westvliet. ,,Alleen daar kon er iets voor ons gerealiseerd worden’’, weet Kolthof. VRC krijgt er op eigen verzoek een kunstgrasveld. ,,Dat klinkt misschien vreemd maar kunstgrasvelden hebben tegenwoordig een prima kwaliteit. Er wordt door steeds meer rugbyverenigingen op gespeeld. Een grasveld zou de belasting ook niet meer aan kunnen. Dan zouden we met meer leden gauw vast lopen.’’

Extra voordeel: het kunstgrasveld kan ook door anderen gebruikt worden. ,,Aan De Star maakten scholen, buitenschoolse opvang, yogaclubs en andere verenigingen ook gebruik van ons complex als we het niet zelf nodig hadden. Waarom niet? En dat zeggen we hier dus weer. Maak het multifunctioneel’’, aldus Kolthof. ,,Ik geloof in samenwerking. Op Westvliet zit ook een atletiekvereniging (Sparta, red.). Waarom kan een coach van hen rugbyers geen looptraining geven en een coach van ons hen krachttraining?’’

De idee samen iets met anderen te doen leidde ook tot de komst van zes beach volleybalvelden op het nieuwe VRC-complex die gebruikt gaan worden door volleybalclub Volevo. ,,Dat past prima en is een prima oplossing. Heel grappig trouwens; met de voorzitter van Volevo heb ik samen in Oost-Nederland op de middelbare school gezeten. We zijn elkaar daarna uit het oog verloren en hebben elkaar nu zo weer ontmoet.’’ Het klikte meteen tussen VRC en Volevo. ,,Positieve mensen die ergens de schouders onder willen zetten’’, concludeert Kolthof.

Bij de verhuizing van De Star naar Westvliet gaan alle (her)bruikbare spullen mee. Behalve de houten clubtent. Kolthof: ,,Dat gebouw was eigenlijk al afgeschreven toen we het daar neer zetten. Ik denk dat het ineen valt als we het uit elkaar halen.’’ VRC zal dus zelf een nieuwe clubtent moeten financieren. De leden moeten daar nog wel mee akkoord gaan. ,,Daar komen we wel uit’’, zegt de voorzitter vol vertrouwen.

Hoofdzaak dat er door duidelijkheid over de nieuwe plek een einde komt aan de onzekerheid over de toekomst van VRC. ,,Die onzekerheid werkt gewoon negatief op het ledental’’, beseft Kolthof zich. VRC is nog steeds een pure jeugdvereniging. ,,We gaan wel starten met een Onder-21. Dat wil de rugbybond ook. De stap tussen junioren en senioren is gewoon te groot. Daarnaast gaan we ouders ‘touch rugby’ aanbieden; rugby zonder fysiek contact. Eén avond per week om ze bij de club te betrekken.’’ Ideeën voor de start van een échte seniorenafdeling zijn er (nog) niet.

De VRC-voorzitter gaat er onder tussen van uit dat een nog lopend onderzoek naar bodemvervuiling op Westvliet geen roet meer in het eten gooit. ,,Om ons kunstgrasveld aan te leggen moet er toch een laag grond afgegraven worden’’, klinkt het laconiek. Ook de al tijden lopende discussies over de toekomstige herinrichting van de Vlietzone deren hem niet: ,,Dat gaat nog jaren duren.’’

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter