Nieuws
Meeslouwersplas: Inzet provincie onvoldoende

De provincie Zuid-Holland heeft onvoldoende gedaan om de herinrichting van de Meeslouwerplas in natuur- en recreatiegebied Vlietland, goed te begeleiden. Dit concludeert de Randstedelijke Rekenkamer in haar rapport Verondieping en herinrichting Meeslouwerplas.

Met de herinrichting, waartoe in 2009 een plan werd gepresenteerd, zou de plas veiliger, mooier en ecologisch waardevoller maken én dit zou de provincie Zuid-Holland weinig geld kosten omdat de aannemer (BAM) zou betalen voor het verwerken van de benodigde grond.

Vooraf werd met BAM afgesproken hoe de provincie grip zou houden op de uitvoering van het project en het effect ervan op de waterkwaliteit. In de praktijk heeft de provincie onvoldoende gebruik gemaakt van deze waarborgen. Daarnaast had de provincie slechts globaal inzicht in de kosten en opbrengsten van het project. Waardevolle vragen van omwonenden werden niet altijd gehoord.

Door zandwinning was de Meeslouwerplas eind vorige eeuw te diep geworden en delen van de oevers instabiel. In 2009 heeft provincie Zuid-Holland opdracht gegeven aan BAM om de plas te verondiepen, alle oevers te stabiliseren, eufotische zones aan te leggen, een krekengebied te realiseren, de Baileybrug te vervangen en geluidswerende voorzieningen aan te leggen. Halverwege het project zijn de afspraken bijgesteld omdat de grondtoevoer stokte. Uiteindelijk is het krekengebied aangelegd en de Baileybrug vervangen, maar zijn slechts een aantal oeverdelen gestabiliseerd, zijn de eufotische zones niet gerealiseerd en staan de geluidwerende voorzieningen nog op de planning.

Om grip te houden op een goede uitvoering van het plan heeft de provincie voorafgaand aan het project goede afspraken gemaakt met BAM. Zo zou de kwaliteit van het grond- en het oppervlaktewater worden gemonitord. In de praktijk is de grondwatermonitoring nooit gestart en werd pas na jaren door de provincie gereageerd op afwijkende waarden in rapportages over de oppervlaktekwaliteit.

Daarnaast wist de provincie voor, tijdens en na het project alleen op hoofdlijnen wat de kosten en baten van het project waren. Inzicht per projectonderdeel ontbrak. De provincie heeft uiteindelijk veel meer geld uitgegeven aan het project dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Het project is destijds gestart op initiatief van omwonenden die zich zorgen maakten om de veiligheid van de oevers en de kwaliteit van het water. De omwonenden hebben zich ook gedurende het project betrokken getoond. De provincie informeerde de omgeving goed in de periodes dat het project voorspoedig liep, maar zodra het project tegenzat stokte de communicatie en informatievoorziening van de provincie aan de omgeving.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter