Nieuws
Bewoners Oranjekwartier Voorburg ten einde raad

Bewoners van 96 woningen van woningcorporatie Wooninvest in de Emmastraat, Prins Hendrikstraat en Oranje Nassaustraat in Voorburg zijn ten einde raad nu de corporatie heeft besloten hun woningen te gaan slopen. De bewoners krijgen weliswaar een urgentieverklaring die hen moet helpen bij de zoektocht naar een nieuwe woning, doch die woning moeten ze zelf vinden binnen een markt waar al een enorm tekort aan sociale woningen is.

Wooninvest wil de woningen slopen of er ter plekke nieuwbouw voor in de plaats te zetten. De laatste bewoners moeten medio 2023 weg zijn. In 2025 moeten de nieuwe woningen er dan staan. De huidige bewoners hebben wel een garantie dat zij terug kunnen keren naar een passende nieuwbouwwoning in de wijk.

Wooninvest heeft voor sloop en nieuwbouw gekozen omdat renovatie, in welke vorm dan ook, ongeveer even duur zou gaan uitvallen terwijl de woningen een slechtere kwaliteit zouden hebben dan bij nieuwbouw het geval zou zijn.

Peter van Heeswijk, directeur van Wooninvest: ,,Wij realiseren ons goed dat het voor de bewoners pijnlijk is dat ze hun woning moeten verlaten. De komende maanden staan vooral in het teken van het persoonlijk begeleiden van de bewoners. Samen met de bewoners en huurdersvereniging Respectus stellen we een sociaal plan op. Pas als deze plannen klaar zijn en alle bewoners een nieuwe – eventueel tijdelijke – huurwoning hebben gevonden, gaan we over tot sloop.’’

Van de 96 woningen zijn er nu 80 verhuurd: 22 aan één persoon, 34 aan twee personen en 24 aan drie of meer personen. Bij vertrek eindigt het huurcontract met Wooninvest. Er zijn geen wisselwoningen beschikbaar. Voor een verhuizing krijgen bewoners 6253 euro vergoeding. Na terugkeer krijgen ze een nieuw huurcontract. De huur zal dan wel hoger uitvallen. Bewoners wordt aangeraden via Woonnet Haaglanden een nieuwe woning te zoeken. Daar krijgen ze vanaf medio 2022 een jaar de tijd voor.

Al sinds begin 2019 broedde Wooninvest op ingrepen bij de 96 woningen. Die stammen uit de jaren 20. Ze zijn niet geïsoleerd, gehorig en vochtig. De gemeente heeft al aangegeven dat bij sloop/nieuwbouw het karakter van de wijk – ‘Tuindorp’ – behouden moet blijven. Er kan wel gespeeld worden met gevellijnen. Her en der kan ook iets hoger gebouwd gaan worden zodat er meer woningen terugkeren dan de 96. Tuinen moeten behouden blijven. Naar parkeer- en verkeersmaatregelen wordt nog gekeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter