Nieuws
Vervangt bezorgrobot de pizza bezorger?

Op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit in Rotterdam startte deze week een proef met een automatisch rijdende bezorgrobot: Rosie (Robot On SIte Erasmus). Met deze pilot willen de deelnemende partijen ervaring op doen met en leren van de interactie tussen mensen en robots. Daarnaast kunnen de resultaten van de pilot  inzicht geven in de manier waarop bezorgrobots een rol kunnen spelen in ons dagelijks leven. Het is voor het eerst dat een proef wordt gedaan met een robot die boodschappen bezorgt bij medewerkers, studenten en bewoners op campus Woudestein. Ook de  Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) doet mee aan deze pilot.

Innovatie in het verkeer is nodig om de gestelde bereikbaarheids- en duurzaamheidsdoelen te realiseren. ,,De kennis en ervaring vanuit de pilot zijn voor ons erg waardevol. Ook met het oog op de economische bedrijvigheid en de (door)ontwikkeling van dergelijke systemen”, stelt Marjolein Steinebach, manager bij de MRDH.

Door de alsmaar toenemende vraag naar food delivery ziet SPAR university kansen voor bezorgrobots. Karlijn Kortenhorst: ,,Het is voor ons belangrijk te zien hoe onze klanten reageren op deze service. Daarnaast zullen we bekijken hoe we robotbezorging kunnen integreren in de dagelijkse winkeloperatie. Van daaruit gaan we onderzoeken of robotbezorging bij ons concept past en of het een vernieuwend businessmodel kan zijn.”

Professor Liesbet van Zoonen (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences): ,,We zijn bijzonder geïnteresseerd in deze pilot. Onze studenten krijgen de gelegenheid de wisselwerking tussen mens en robot van dichtbij te bestuderen. Daarnaast vinden we het, met het oog op innovatie en duurzaamheid, belangrijk om smart delivery nader te onderzoeken.” De universiteitscampus is compact en overzichtelijk en daarom een ideale proeftuin. Het biedt de samenwerkende partijen de mogelijkheid eerste ervaringen op te doen met situaties in de praktijk. (foto MRDH: Jonathan van Rijn)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter