Nieuws
Wethouder reageert niet op noodkreet schooldirectrice

Wethouder Juliette Bouw laat een noodkreet van Sharon Schouwenaar, directrice van basisschool De Waterlelie in Leidschendam-Noord, onbesproken. Enkele weken geleden liet Schouwenaar weten dat er nu actie nodig was omdat zij werd geconfronteerd met leerlingen die het Nederlands niet machtig zijn, nog luiers dragen en nog geen potlood kunnen vasthouden. Op basis van haar uitspraken vroeg GBLV een spoeddebat aan in de gemeenteraad. Dat is morgenavond.

Voorafgaand aan het debat heeft Bouw een brief aan de gemeenteraad gezonden. Daarin stelt zij dat de uitdagingen die de scholen ervaren bij haar bekend zijn. De bestuurder stelt dat de gemeente inzet op voor- en vroegschoolse educatie, schakelklassen en aanvullende steunmaatregelen.

De Waterlelie kent 4 groepen in de voorschoolse educatie, aldus Bouw. Hoeveel kinderen daar in zitten zegt zij niet. In heel Leidschendam-Noord hebben 66 peuters een indicatie voor voorschoolse opvang.

Bij de schakelklassen gaat het vooral om taalonderwijs. Er zijn vier klassen in de gemeente. Waar die zijn en hoeveel kinderen erop zitten, meldt de wethouder niet. Wel zegt ze dat de gemeente zich gaat aansluiten bij de Gelijke kansen alliantie. Over de jaren 2022-2023 krijgt het schoolbestuur Panta Rhei in dat kader 100.000 euro van de rijksoverheid. De Waterlelie is geen school van Panta Rhei.

De wethouder verwijst verder naar initiatieven van organisaties die subsidie krijgen in het kader van opgroeien en opvoeden. Het gaat dan om een spel- en opvoedpunt bij De Waterlelie, schoolmaatschappelijk werk, opvoedadvies, training voor ouderschap, thuisbegeleiding en jeugdgezondheidszorg. Als proef worden er ook jeugdconsulenten bij zeven scholen ingezet waardoor problemen sneller gesignaleerd moeten worden. Of De Waterlelie daar bij is zegt Bouw niet.

Scholen waar zich achterstanden voordoen krijgen ook steun van het rijk. Binnen de gemeente is er bovendien het programma Versterking Leidschendam-Noord waarin het kansen bieden aan kinderen ook voor komt.

Schouwenaar repte ook over ‘motorische’ achterstanden bij de kinderen, het problemen hebben met zichzelf aankleden, gedragsproblemen en effecten van huiselijk geweld.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter