Nieuws
Gemeente adviseert: Loden leiding? Laat hem vervangen

In Leidschendam-Voorburg gemeente staan legio woningen die voor 1960 zijn gebouwd. Speciaal voor de bewoners van deze huizen heeft de gemeente een advies: ‘Woont u in zo’n woning? Dan is het mogelijk dat u loden waterleidingen heeft. Als dat het geval is, is het beter om die leidingen te laten vervangen. Te veel lood in drinkwater is niet gezond.

Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 mag dat niet meer. In oudere panden zijn helaas nog niet alle loden leidingen vervangen. Uit recent onderzoek blijkt dat lood in het drinkwater al bij een lage hoeveelheid voor gezondheidsrisico’s kan zorgen. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Op de website van Milieu Centraal leest u meer over de gezondheidsrisico’s.

Als u eigenaar bent, bent u zelf verantwoordelijk voor uw leidingen. U kunt zelf checken of uw woning nog waterleidingen van lood heeft. U herkent ze aan de grijze kleur en onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoort u een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. Eventueel kan een meting definitief vaststellen of er in uw woning nog loden leidingen zijn. Heeft u nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen, dat is beter voor uw gezondheid. Vraag hiervoor een erkende installateur, bijvoorbeeld een loodgieter.

De Rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen. Uw verhuurder moet zorgen voor schoon drinkwater. U kunt bij uw verhuurder navragen of er loden leidingen zijn en of hij ze wil vervangen. U kunt ook zelf onderzoek doen. Wil de verhuurder de leidingen niet vervangen, dan kunt u een beroep doen op de huurcommissie. De huurcommissie kan uw huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen’.

Wilt u meer weten over het herkennen van loden leidingen en het vervangen daarvan? Of over uw rechten als huurder? Kijk dan op de website van Milieu Centraal (foto gemeente LV)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter