Nieuws
U zegt het maar: Asielzoekers

Gisteren meldde Vlietnieuws dat de gemeente asielzoekers flexwoningen moet gaan aanbieden. Dit op grond van een door de gemeenteraad met algemene stemmen aangenomen motie van Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP).

Na publicatie meldde Kees Verschoor zich. Het gebruik van het woord asielzoekers was volgens hem niet juist. Daardoor werden lezers op het verkeerde been gezet. Het ging bij de flexwoningen om asielzoekers die hier mogen blijven: statushouders.

De motie was een uitvloeisel van de oproep van de Commissaris der Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, aan gemeenten om ruimhartig Afghanen op te vangen die na de machtsgreep van de Taliban hun landen verlieten. Vluchtelingen dus die hier asiel aanvragen. En daarmee feitelijk asielzoekers zijn.

De term ‘vluchtelingen’ staat ook in de motie. En er wordt gesproken over ‘meerdere doelgroepen…waaronder statushouders’. Derhalve gebruikte Vlietnieuws in de berichtgeving het woord ‘asielzoekers’.

Met het gebruik van dat woord wilden wij niemand op het verkeerde been zetten. In tegendeel. Wat er niet staat, staat er niet. En er stond niet in de motie dat de flexwoningen exclusief voor statushouders bedoeld waren.

Alhoewel exclusief: de formulering ‘meerdere doelgroepen…waaronder statushouders’ moet zo gelezen worden dat de flexwoningen ook voor andere doelgroepen burgers zijn bedoeld zoals studenten, zo blijkt nu. Die duidelijkheid heeft de hele discussie dan wel opgeleverd.

En om het dossier helemaal af te ronden: door statushouders flexwoningen aan te bieden moeten bij de opvang van asielzoekers plekken vrij komen voor nieuwkomers.

De redactie

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter