Nieuws
Rem op sloop panden Oranjekwartier

Woningcorporatie Wooninvest kan vooralsnog niet starten met de sloop van 96 woningen in het Oranjekwartier in Voorburg. De landelijke monumentenorganisatie Stichting het Cuypersgenootschap, heeft een formele monumentenaanvraag voor de panden bij de gemeente ingediend. Die moet die aanvraag volgens de eigen erfgoedverordening in behandeling nemen. Tegen een eventueel negatief besluit staan bezwaar en beroep open.

De 96 woningen staan in de Emmastraat, Prins Hendrikstraat en Oranje Nassaustraat. Een week geleden maakte Wooninvest bekend ze te gaan slopen voor nieuwbouw. De gemeente heeft daar tot nu toe geen bezwaar tegen gemaakt.

Volgens de Stichting het Cuypersgenootschap is het van groot belang om de historische wijk te beschermen en voor de toekomst te behouden. ‘De woningen zijn begin jaren twintig gebouwd door woningbouwvereniging St. Martinus. De huizen worden gerekend tot de eerste sociale woningen in Voorburg. Naar ontwerp van de bekende architect Han Groenewegen ontstond een wijkje met dorpse uitstraling en in de architectuur duidelijke verwijzingen naar de Amsterdamse school.

Als vroeg voorbeeld van sociale woningbouw in Voorburg heeft de bebouwing voor de gemeente een duidelijke architectuur- en cultuurhistorische betekenis. Hoewel de woningen door renovaties in het verleden wel iets van hun uitstraling kwijt zijn is het geheel eigenlijk zeer goed behouden. Met sloop dreigt onvervangbaar cultureel erfgoed te verdwijnen’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter