Nieuws
Bijzonder eerbetoon aan Frans Kokskoorn

De edelsmid Els Albersen heeft in haar atelier aan de Herenstraat in Voorburg een klein gedenkhoekje aan Frans Kokshoorn, de eerder dit jaar overleden kunstenaar, ingericht. ,,We hadden een bijzondere band, zeker in de laatste maanden van zijn leven”, zegt Els.

Els vertelt dat ze Frans (1947-2021) al langere tijd kende, maar pas goed leerde kennen toen zij bij hem beeldhouwlessen volgde. ,,Er was direct een klik, en dat groeide met de loop der jaren. Ook in de laatste kwetsbare maanden van zijn leven hadden we intensief contact. Het was zo’n fijne, integere en bescheiden man.” Ze herinnert zich bijvoorbeeld de vele mooie gesprekken in de auto op weg naar de bronsgieterij in Geldermalsen. ,,Dierbare momenten zijn dat.”

De 75-jarige Rotary Voorburg heeft nu een jubileumactie om aandacht en geld te genereren voor jonge mantelzorgers in de gemeente: Jonge Helden. De actie bestaat uit de verkoop van speciale dubbelwandige warmhoud bekers met daarop een van Frans’ beelden afgedrukt: de Mantel. De actie sprak Els direct aan en gaf haar inspiratie voor een persoonlijk eerbetoon. In haar kleine winkel heeft ze een gedenkhoekje ingericht met een kunstwerk van Frans, een foto van hem en enkele actiebekers. ,,Zijn zoon kwam het beeld  hier brengen. Ook in mijn grotere atelier mag het werk van Frans opgeslagen staan.”

Er is nog een bijzonder project noemenswaardig. In de Mall of the Netherlands in Leidschendam komt nog een kunstwerk gemaakt door Frans Kokshoorn en een andere Voorburger: glaskunstenaar Ming Hou Chen. Frans’ aandeel in dit werk is afgerond door plaatsgenoot Ger van Dijk. Het kunstwerk heet ‘De Vlam’ en herinnert aan ontmoetingscentrum De Schakel dat sinds 1972 in Leidsenhage op het plein (of eerder eronder) tussen V&D en de HEMA was gevestigd. Het verdween bij de komst van de Mall. (foto Rotary)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter