Nieuws
Gemeenten zetten in op reizen buiten de spits
Zoveel mogelijk gemeenteambtenaren op een duurzame manier laten reizen naar het werk buiten de spits. De 23 burgemeesters binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), waaronder Leidschendam-Voorburg, gaan samen afspraken maken die bijdragen aan dit doel.

De coronacrisis zet het openbaar vervoer onder druk: met veel minder inkomsten moet het OV  beschikbaar blijven. Spreiding van reistijden zorgt niet alleen voor comfortabeler reizen maar kan er ook aan bijdragen dat vervoersbedrijven het jaar niet met een tekort afsluiten. Niet meer allemaal tegelijk om 8 uur in de metro stappen dus. Of om half 8 in de tram naar het station om daar in een even zo volle trein te stappen. Minder voertuigen in de spits, en meer in de dalperiode zorgt voor efficiëntere inzet van personeel en materieel. Lukt dit, dan zijn andere financiële ingrepen in de OV-sector niet nodig.

De coronapandemie heeft laten zien dat werknemers bij gemeenten deels thuis kunnen werken en minder naar kantoor hoeven te komen. En op andere tijden. De MRDH en de 23 gemeenten willen zich ervoor inzetten dat deze gedragsverandering in de toekomst behouden blijft. Daarnaast gaan zij in gesprek met de in hun gemeente gevestigde bedrijven en onderwijsinstellingen over reizen op een duurzame manier en buiten de spits. Rotterdam en Den Haag hebben bijvoorbeeld al afspraken gemaakt met grote werkgevers in hun gemeenten over duurzame mobiliteit en spitsmijden.

Vervoerders en onderwijsinstellingen maken afspraken in de zogenaamde onderwijsaanpak. Zo beginnen en eindigen een deel van de lessen op InHolland op een tijdstip dat reizen buiten de spits mogelijk maakt. De vervoerders zorgen op dat moment voor een passend aanbod van openbaar vervoer. De bedoeling is dat deze aanpak breder wordt ingezet. (foto MRDH)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter