Mening
Blog: Verkiezingskoorts

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Wouter Jorissen, fractieleider D66)

Niet alleen de laatste column van dit jaar, maar ook van een reeks. We gaan weer een nieuw jaar tegemoet, een jaar met gemeenteraadsverkiezingen.

Over drie maanden mogen we weer naar de stembus. In de politiek is dat natuurlijk een spannende tijd. De lijsttrekkers en de kieslijsten van de partijen worden langzaamaan bekend, en ook de verkiezingsprogramma’s zullen binnenkort volgen. De campagnemachine komt rustig op gang.

Wat ik persoonlijk altijd boeiend vind om te zien is hoe het politieke landschap daardoor in een korte tijd verandert. Inhoudelijk gebeurt er bijvoorbeeld vanaf nu tot aan de verkiezingen nog maar weinig. Zo heeft het college heeft al laten weten geen nieuw beleid meer voor te stellen en belangrijke keuzes over te laten aan een nieuwe coalitie. Politieke partijen worden daardoor meer uitgesproken en partijen die samenwerken worden weer elkaars concurrent. En als partijen nu nog met goede ideeën komen, krijgen ze het verwijt dat slechts te doen omdat de verkiezingen in aantocht zijn.

Afgelopen week deed zich een mooi voorbeeld voor. Al vaker schreef ik over de overspannen woningmarkt. Iets wat mij persoonlijk zorgen baart, omdat ik om me heen zie hoe lastig het bijvoorbeeld is om als starter met een normaal salaris aan een woning te komen. Om daar iets aan te doen stelde D66 samen met CDA, GBLV, PvdA en GroenLinks voor om te stoppen met het bouwen van dure woningen (boven de 600.00 euro). Zodat er meer woningen beschikbaar komen voor mensen met een normaal salaris.

Door de VVD (die samenwerkt met CDA en GroenLinks) werd dit idee afgeserveerd als een ‘linkse motie, gestoeld op sentiment vlak voor de verkiezingen’. Coalitiepartner CDA reageerde op dit offensief met kritiek op een voorstel van VVD en GroenLinks over het gratis uitdelen van strooizout. Op de partners hoeft men dus niet meer te rekenen in tijden van verkiezingskoorts!

Ironisch genoeg schreef de fractievoorzitter van VVD, daags na het afserveren van een goed idee als ‘puur voor de verkiezingen’, een blog vol borstklopperij over wat die partij dit jaar allemaal wel niet bereikt heeft. Tja, iets met de verkiezingen die weer in aantocht zijn? Zo zie je dat het landschap verandert.

En dat is ook helemaal niet erg. Sterker nog, de campagnetijd is meestal vooral erg leuk en ik heb er dan ook veel zin in. Het mag van mij alleen soms wel wat positiever. Om je eigen verhaal te vertellen is moddergooien niet nodig. Die verkiezingstijd kan politiek namelijk ook weer heel simpel maken. Van iedere partij wordt weer goed op een rij gezet wat de standpunten zijn en hoe zij de gemeente idealiter voor zich zien. Dat maakt het voor u hopelijk makkelijker om een keuze te maken op 16 maart 2022.

Voor nu wens ik u, namens D66 Leidschendam-Voorburg, hele fijne en gezonde feestdagen toe.

(Wouter Jorissen, fractievoorzitter D66)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter