Nieuws
Herontwikkeling winkelcentrum Julianabaan naar 2024

Het zal nog tot eind 2024 duren voordat een herontwikkeling van het Voorburgse winkelcentrum Julianabaan is gerealiseerd. Dat blijkt uit stukken die wethouder Astrid van Eekelen aan de gemeenteraad heeft gezonden. Nadat eerder de bouw van een aantal woontorens al uit de plannen was geschrapt is nu ook afgestapt van de idee om de flats rondom het Julianaplein met een aantal etages te verhogen.

De wethouder ziet wel mogelijkheden om het winkelcentrum al eerder op te knappen. Zij noemt:

= vergroenen van het plein voor HEMA/AH (Corbuloplein) en het plein voor de McDonalds aan de Frans Mortelmansstraat (beiden in 2022),

= het verfraaien van het stuk Koningin Julianalaan nabij Marcellus Emantslaan in 2023 als daar de riool wordt vervangen,

= aanpassen van de luifels,

= nieuwe reclameuitingen Corbuloplein,

= betere wegwijzers fietsers, betere wegmarkeringen fietsers, meer fietsnietjes.

Voor de lange termijn wordt een gebiedsvisie voor de Julianabaan ontwikkeld. Daartoe wordt een Projectteam opgezet. Kosten 505.000 euro. De visie zou eind 2022 klaar moeten zijn. Dan volgt een planontwikkeling in 2023 en een realisatie in 2024.

Bij de visie komen een herinrichting van de openbare ruimte, andere parkeermogelijkheden (parkeergarage Julianaplein), andere verkeersstromen en de bouw van een cultuurgebouw met bibliotheek en theater aan de orde.

De wethouder voorziet ook een herontwikkeling van het parkeerterrein Marcellus Emantslaan, de plek waar nu de bibliotheek is gevestigd en het plein met de vestiging van Kwik Fit (gebied tussen Adema Scheltemastraat, Boutensstraat, Jacobus van Looystraat).

Er zal tevens een onderzoek gedaan worden naar de toekomst van de winkels in de zogenoemde zig-zag: het stuk Koningin Julianalaan tussen Julianaplein en Mgr. Van Steelaan. Tevens wordt gekeken naar de buitenruimte aan de noordoost kant van Julianabaan (Tuyl van Serooskerkenstraat/Bucaillestraat).

Van de 505.000 euro is 120.000 euro bestemd voor het Projectteam, 80.000 voor een stedenbouwkundig bureau en 115.000 euro voor de ambtelijke inzet bij de te ontwikkelen visie.

Recent heeft de gemeenteraad al 250.000 euro voor de Julianabaan beschikbaar gesteld binnen het herstelbeleid corona. En er is al eerder een visie op de toekomst van het winkelcentrum ontwikkeld inclusief participatie van omwonenden. Aan dat proces zijn ook tienduizenden euro’s besteed.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter