Nieuws
‘Nee’ tegen sloop Oranjekwartier Voorburg

De 96 sociale woningen die woningcorporatie Wooninvest in het Voorburgse Oranjekwartier wil slopen, moeten behouden blijven en de status van gemeentelijk monument krijgen. De panden kunnen wel gerenoveerd worden.

Dat is de strekking van een motie die GBLV-gemeenteraadslid Sanja Duijvestijn bij de gemeenteraad neer legt. Die beslist er in januari over. ,,Stop deze waanzin, start met renovatie en behoud het karakteristieke tuindorp’’, aldus het raadslid.

Volgens Duijvestijn kiest Wooninvest voor sloop tegen de wil en het advies van de zittende huurders en huurdersvereniging Respectus. Bewoners zijn door het nieuws ‘lamgeslagen en murw’.

,,Als fractie hebben wij de nodige bedenkingen. Zo hebben wij twijfel over de kosten, de voornaamste reden om voor sloop te gaan. Bijzonder, want een bouwkundig onderzoek door Alphaplan meldde…dat er geen constructieve problemen of verzakkingen zijn. De kappen van de woningen liggen nog mooi recht en dat geldt ook voor de gevels.’’

,,Om een gewogen afweging te kunnen maken en ook om te kunnen verifiëren of renovatie écht zoveel duurder is, zou mijn fractie het bouwkundig rapport willen zien. De grond is van WoonInvest. Inflatie stijgt en blijft stijgen. Duurzaamheidseisen worden steeds meer aangescherpt, grondstoffen en personeel wordt schaarser, energieprijzen stijgen. Dit alles zal leiden tot een sterke stijging van de bouwkosten. Heeft WoonInvest wel genoeg vlees op de botten? Inzicht in de achterliggende begrotingen van WoonInvest, waar de beslissing op gebaseerd is, ontbreekt.’’

,,Welke garanties hebben wij dat dit plan geen debacle wordt? Wat als gaande weg blijkt, dat alles zo duur is geworden dat er toch duurdere huurwoningen moeten komen om het financieel haalbaar te maken?’’

Wat de positie van de huurders betreft citeert het raadslid antwoorden die B&W eerder gaven op vragen van GroenLinks: ,,Citaat: ‘De kans is groot dat alle huishoudens die binnen de sociale huursector kunnen worden gehuisvest, binnen een jaar vervangende woonruimte kan worden geboden’. Het lijkt of ik in een sprookje ben beland. Totale utopie, zelfs mét een urgentieverklaring zijn de wachtlijsten ellenlang. Én worden alleen maar langer met de urgentieverklaringen van een complete wijk.’’

,,Een complete buurt wordt opgedoekt en naar elders verwezen, tijdelijk weliswaar, maar hoe hard is nou die terugkeer garantie in praktijk? Veel ouderen die twee keer moeten verhuizen, dat doet wat met een mens. U kent vast het spreekwoord over oude bomen en verplaatsen wel. Veel huurders hebben er slecht van geslapen en kampen met kopzorgen. Bezint eer ge begint.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter