Nieuws
Zorgstelsel voor 11% Nederlanders ontoereikend 

Eén op de tien Nederlanders met een basisverzekering (11%) heeft op de basisdekking na geen geld voor onvoorziene zorgkosten. Zij kunnen geen aanvullende dekking betalen, zijn niet in de mogelijkheid om te sparen voor extra zorgkosten en hebben geen reserves om extra kosten op te vangen. Bijna een vijfde van de Nederlanders (19%) heeft überhaupt moeite met het betalen van zorgkosten. Zij geven aan zorgkosten die binnen het eigen risico vallen niet direct te kunnen betalen.

Dit blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise. In totaal is een kwart van de Nederlanders niet aanvullend verzekerd. Een deel van deze groep (40%) kiest hiervoor omdat zij denken op de lange termijn voordeliger uit te zijn met het zelf betalen van aanvullende zorgkosten dan door het betalen van een extra maandelijkse premie.

Ongeveer twee derde van de Nederlanders (67%) spaart niet voor kosten die buiten de basisverzekering vallen. Een groot deel van deze groep (81%) hoeft ook niet te sparen, omdat zij aangeven voldoende reserves te hebben om onvoorziene zorgkosten op te vangen. ,,Helaas bevindt niet iedere Nederlander zich in die positie. Ongeveer 20% van degenen die niet sparen voor extra zorg hebben ook niet de reserves om eventuele kosten buiten de basisverzekering op te vangen”, zegt Suzanne Löwik van Pricewise.

,,Daarbij worden aanvullende dekkingen de laatste jaren steeds duurder, waardoor goede zorg dus voor steeds meer mensen buiten bereik komt. Het risico bestaat dat mensen hierdoor te lang rondlopen met relatief kleine klachten. Dit resulteert in veel hogere zorgkosten, wanneer de klachten verergeren. Bijvoorbeeld wanneer een verwaarloosd gaatje in je kies uitmondt in een dure wortelkanaalbehandeling of iemand niet naar de fysiotherapeut gaat en vervolgens hierdoor geopereerd moet worden. Vorig jaar zagen we al dat één op de drie Nederlanders zorg overslaat om zorgkosten te minimaliseren.”

Een kwart van de Nederlanders is niet aanvullend verzekerd, deels omdat zij zo goedkoop mogelijk uit willen zijn (23%), denkt de zorg niet nodig te hebben (37 procent) of voordeliger uit denken te zijn (40 procent) door aanvullende zorgkosten zelf te betalen in plaats van een maandelijkse premie af te dragen voor een aanvullende verzekering.

Löwik: ,,Dit is in sommige gevallen inderdaad de beste keuze, maar dit is niet altijd het geval. Het is altijd goed om te berekenen wat de verwachting is qua zorgbehoefte voor het komende jaar. Verwacht je volgend jaar slechts één keer naar de tandarts te gaan? Dan kun je dit beter zelf betalen als je hier de financiële middelen voor hebt. Dan heb je dus geen aanvullende verzekering nodig. Dit lijkt logisch, maar toch zien we nog redelijk veel better-safe-than-sorry-verzekerden in Nederland. Dit zien we bijvoorbeeld sterk terug bij de dekking voor de tandarts, waarbij 37% aangeeft dit af te sluiten voor het geval ze deze nodig móchten hebben.”

Overigens is de zorgpremie met 47% gestegen sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. Dat jaar was de gemiddelde nominale premie nog € 85,58 per maand. In 2022 ligt dat gemiddelde op € 125,75 per maand. Een stijging van € 480,- per jaar, aldus Pricewise.

De gemiddelde nominale zorgpremie voor 2022 bedraagt € 1509 per jaar. Per maand komt dit neer op € 125,75. In 2022 heeft de goedkoopste zorgverzekering op basis van het verplichte eigen risico en geen aanvullende verzekering, een premie van € 108,25 per maand en de duurste een premie van € 152,90 per maand.

Sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 stijgt de nominale zorgpremie elk jaar, op 2008 en 2014 na waarin de premie daalde. De alsmaar stijgende zorguitgaven beïnvloeden de hoogte van de zorgpremie.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter