Mening
Blog: Kerst, het gevoel van de stal in het Oranjekwartier

Bijna Kerstmis. Voor de een – ondanks alle corona ellende – een feestje. Voor de ander een drama. Maar hoe vier je kerst als je weet dat het voor de laatste maal in je eigen huis gebeurt? Dat overkomt namelijk de bewoners van het Oranjekwartier in Voorburg. Na jaren soebatten heeft de woningbouw besloten om deze historische wijk te slopen. Weghalen voor nieuwbouw. De huidige bewoners is toegezegd, dat ze over een paar jaar terug mogen keren in hun vertrouwde wijk.

Tot die tijd moeten ze hun heil elders zoeken. Veel succes ermee! Of weet u soms een contigent sociale huurwoningen? Men krijgt een urgentie verklaring. Maar daar bouw je geen huizen mee. Geen wonder dat een belangrijk deel van de wijkbewoners balanceert tussen ongeloof en wanhoop.

Ondertussen zijn er krachten die proberen de sloop tegen te gaan. Er is wat rumoer in de politiek. En er is een roep om de wijk de monumentenstatus toe te kennen. Knopen worden niet doorgehakt. Kan ook moeilijk want de betrokken huizen en de grond waarop ze staan zijn van de woningbouw.

Daarom keek menigeen met belangstelling naar de opstelling van de betrokken wethouder. Maar die zegt nu nu geen stelling te willen innemen. Wast zijn handen in onschuld.

Maar het is nog lang geen Goede Vrijdag, het wordt Kerst. Met een verhaal waarin ook een onderdak centraal staat.

Sterkte voor iedereen in het Oranjekwartier!