Nieuws
Babyboom in Zuid-Holland

Tussen de Zuid-Hollandse lakens was er in 2020 niets te merken van de coronabeperkingen. In Zuid-Holland is dit jaar namelijk sprake van een heuse babyboom. Van januari tot en met oktober werden dit jaar al 33.886 baby’s geboren. Dit zijn er zo’n 1500 meer dan tijdens de eerste 10 maanden van vorig jaar, wat neerkomt op een stijging van 4,6%. In de gemeente Zoeterwoude was deze stijging zelfs 25%. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en de Nederlandse Zorgautoriteit.

In de gemeente Zoeterwoude werden de eerste 10 maanden van het jaar al 80 baby’s geboren. Dit zijn er 16 meer dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ook in Westvoorne waren er van januari tot en met oktober verrassend meer geboortes dan dezelfde periode vorig jaar (+20,7%), gevolgd door de gemeente Alblasserdam (+20,4%).

In Brielle was deze stijging niet te zien. Hier werden de eerste tien maanden van 2021 juist veel minder kinderen geboren (-12,9%). Ook in Hendrik-Ido-Ambacht (-10%) en in Nieuwkoop (-7,1%) vond geen babyboom plaats.

In de provincie Friesland was de stijging van het aantal geboortes het grootst. Hier werden de eerste tien maanden van het jaar zelfs 8,9% meer baby’s geboren dan in 2020. Maar ook onder de rivieren was er meer pret in bed. Zo was er in Noord-Brabant een stijging van 7,9% en in Limburg werden er 7,3% meer baby’s geboren. De kleinste stijging vond plaats in Zeeland (+2,8%). Met een stijging van 4,6% meer baby’s scoort Zuid-Holland onder het landelijk gemiddelde van +5,5%.

Door de uitbraak van het coronavirus werden vorig jaar 23% minder IVF-behandelingen (bevruchting buiten het lichaam) uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren. Het aantal behandelingen daalde van gemiddeld 10.900 naar 8.400. Ook dit jaar is de verwachting dat deze daling zal doorzetten. Door uitgestelde zorg zijn veel IVF-behandelingen uitgesteld en zelfs stopgezet. https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/babyboom-2021

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter