Nieuws
Den Haag voert opkoopbescherming in

Buurgemeente Den Haag voert het komend jaar opkoopbescherming in. Het college heeft ingestemd met de opkoopbescherming waarmee, als de gemeenteraad ook instemt, vanaf 1 maart 2022 een verbod gaat gelden voor de hele stad om een betaalbare woning na aankoop te verhuren. Het gaat om alle woningen in Den Haag met een WOZ-waarde tot en met € 355.000,-. Alleen met een vergunning is het nog mogelijk om woonruimte in genoemde prijsklasse te kopen en deze vervolgens te verhuren.

Wethouder Martijn Balster: ,,Met de invoering van dit instrument werken we aan een eerlijke woningmarkt. Huishoudens met een laag of middeninkomen krijgen meer kans op een woning, omdat ze zo straks niet meer concurreren met beleggers. Woningen zijn om in te wonen en geen winstobject.”

Het afgelopen jaar kwam een derde van alle verkochte huizen in de grote steden in bezit van investeerders. In Den Haag was dit in sommige wijken zelfs bijna 40%. Vanwege de krapte op de woningmarkt drijven investeerders de prijzen op en wordt het voor starters en of doorstromers met een laag- of middeninkomens nog lastiger om aan een betaalbare koopwoning te kopen om er zelf te gaan wonen. Deze koopstarters en/of doorstromers hebben vaak concurrentie van beleggers die de schaarse betaalbaalbare koopwoningen opkopen om ze vervolgens te verhuren. Hierdoor zijn zij vaak genoodzaakt om duur te gaan huren of trekken ze de stad uit.

Martijn Balster: ,,De huidige situatie is onwenselijk. Kopers met een gewoon inkomen, komen er nu bijna niet meer tussen, dat is onwenselijk. Betaalbare koopwoningen gaan naar beleggers en stijgen daardoor nog sneller in waarde. Wijkbewoners hebben steeds minder kans om in eigen wijk iets betaalbaars te kopen. Met de invoering van de maatregel worden betaalbare koopwoningen beschermd tegen opkoop door beleggers.”

Met invoering van de opkoopbescherming worden ongeveer 80% van alle jaarlijkse ‘buy to let’ aankopen in Den Haag beschermd. Het gaat om jaarlijks circa 800 betaalbare koopwoningen die hiermee toegankelijk kunnen blijven voor zelfbewoning.

Er is een aantal uitzonderingen op het verbod waarbij een vergunning of ontheffing wordt verleend om een woning alsnog te mogen verhuren. Zo is verhuur met een vergunning nog mogelijk bij verhuur aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen), of als de eigenaar van de woning langer op reis gaat of wanneer de woonruimte onlosmakelijk deel uitmaakt van een bedrijfsruimte. Ook neemt Den Haag o.a. een ontheffing voor woningcorporaties op, die een woning aankopen om deze te verhuren als sociale huurwoning. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan leiden tot een hoge boete. (foto gemeente Den Haag)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter