Nieuws
Moskee-onderzoek niet openbaar

B&W zijn niet van plan het onderzoek dat het bureau NTA deed naar salafistische en extreem rechtse personen, instellingen en/of organisaties in de gemeente, openbaar te maken. Er worden hoogstens delen vrijgegeven. Dat zal echter niet voor 11 januari 2022 gebeuren en alleen als belanghebbenden voordien niet naar de Haagse rechter stappen om feitelijke openbaarmaking te voorkomen.

Dat blijkt uit een brief die de burgemeester heeft gezonden aan degenen die op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) om openbaarmaking van het NTA-materiaal hebben gevraagd. Bij de gemeente zijn daartoe acht verzoeken binnen gekomen. Dat gebeurde in oktober en november nadat NRC over het NTA-onderzoek had bericht.

Volgens B&W vallen 36 documenten onder de WOB-verzoeken: stukken uit de periode juni 2019 – oktober 2021.

Uit de opgave van de 36 documenten blijkt dat NTA in juni 2019 een stuk heeft geleverd met als titel ‘Interventies salafistische organisaties’. In november 2019 werd een ‘presentatie radicalisering’ gegeven. Naar verluidt aan toenmalig burgemeester Klaas Tigelaar, enkele topambtenaren en de fractieleiders van de partijen in de gemeenteraad. In februari 2020 leverde NTA een ‘quickscan’ van de lokale situatie. In mei 2020 volgde een krachtenveldanalyse.

De lijst van documenten noemt verder een ‘concept beleidsnotitie’ (juni 2020) en een ‘afwegingskader problematisch gedrag’ (november 2020). In 2021 volgden diverse varianten van een ‘handelingskader problematisch gedrag’ en een stuk met als titel ‘Problematisch gedrag en vervolgstappen’.

Dat de stukken niet geheel worden vrijgegeven motiveren B&W door te verwijzen naar artikelen in de WOB die het weigeren van openbaarheid regelen als het gaat om vertrouwelijk verstrekte bedrijfsgegevens; persoonsgegevens die beschermd moeten worden; het eerbiedigen van de persoonlijke levenssfeer; het onevenredig benadelen van bij de bestuurlijke aangelegenheid betrokken personen; persoonlijke opvattingen bestemd voor intern beraad.

Uit de brief van de burgemeester valt op te maken dat NTA werkte met gegevens van de Kamer van Koophandel inzake islamitische organisaties. Ook worden namen, emailadressen, contactgegevens en familieverbanden genoemd. Er wordt melding gemaakt van facebookberichten en -foto’s. Partijen worden soms ook aangeduid als deel van een netwerkorganisatie.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter