Nieuws
Onderzoek naar Haags koloniaal- en slavernijverleden

Het gemeentebestuur van Den Haag ziet de aandacht voor de koloniale en slavernij geschiedenis als een belangrijke bijdrage aan het versterken van onderlinge begrip in de samenleving en heeft een aantal initiatieven in gang gezet. Zo heeft het Koninklijk Instituut Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) opdracht gekregen om onderzoek te doen naar het koloniale en slavernijverleden van Den Haag. Het onderzoek zal eind 2022 worden gepubliceerd. Op de projectwebsite van het KITLV is het onderzoek terug te vinden.

Mercedes Zandwijken van KITLV is aangesteld als kwartiermaker en werkt aan een herdenkingscomité. Zij heeft inmiddels gesproken met een twintigtal vertegenwoordigers van Haagse gemeenschappen uit voormalige koloniën en zal in maart 2022 de uitkomsten presenteren.

De gemeente is akkoord gegaan met het projectplan van beeldende kunstinstelling Stroom Den Haag, waarin gefaseerd over de jaren 2021-2023 gewerkt wordt aan de realisatie van herdenkingsmonumenten slavernijverleden. De verwachting is dat op 1 juli 2023 de onthulling van de herdenkingsmonument(en) plaatsvindt.

Veel bewoners en organisaties zetten zich al jarenlang in voor een Haags slavernijmonument. Het monument en de herdenking zijn bedoeld voor de gehele Haagse samenleving, ongeacht hun afkomst. Door gezamenlijk het verleden te kennen en te erkennen, kan er worden gewerkt aan een gezamenlijke verwerking daarvan. Een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, dat ook nu nog zijn sporen nalaat, zegt wethouder Arjen Kapteijns

Centrum 16-22 heeft samen met een aantal scholen, culturele instellingen en belangenorganisaties voor de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar de manier waarop kolonialisme en slavernij in de klas aan de orde kan komen. De gemeente onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om het programma voor het onderwijs verder te laten ontwikkelen waarbij het bestaand aanbod én de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek naar het Haags koloniaal- en slavernijverleden worden meegenomen.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter