Nieuws
Drukke, maar beheersbare jaarwisseling

De jaarwisseling is in Den Haag druk, maar beheersbaar verlopen. Ondanks het landelijke verbod is toch plaatselijk veel vuurwerk afgestoken. De brandweer moest vaker in actie komen om branden en brandjes te blussen dan vorig jaar. Deze jaarwisseling rukte de brandweer 493 keer uit om in Den Haag een brand(je) te blussen. Bij de overgang van 2020 naar 2021 was dat ruim 30o keer. De brandweer kwam voornamelijk in actie voor kleine branden. Hier en daar moesten auto’s en scooters het ontgelden. Een brand in een portiekwoning aan de Schlegelstraat in Laak sloeg over naar andere panden. Daardoor liepen vijf woningen brandschade op. Niemand raakte gewond. De bewoners hebben de nacht ergens anders doorgebracht. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Ook de politie had het druk, maar spreekt van een beheersbare situatie. De politie is meermaals in actie gekomen toen jongeren in Ypenburg vernielingen pleegden. Na een korte inzet keerde de rust weer terug in de wijk. Er werden 23 aanhoudingen verricht.

Helaas zijn ook deze nieuwjaarsnacht hulpverleners geconfronteerd met geweld. Zo werd er op meerdere plaatsen vuurwerk of glaswerk gegooid naar hulpverleners. In stadsdeel Escamp en Leidschenveen-Ypenburg werden ook handhavers van de gemeente bestookt met vuurwerk. Een politievoertuig is bekogeld met stenen en er vond een geweldsincident plaats tegen ambulancepersoneel. Waar mogelijk, wordt de schade op de daders verhaald.

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis Westeinde is oudjaarsnacht relatief rustig verlopen. Tijdens de jaarwisseling zijn in totaal 50 mensen geholpen. Zeven daarvan kwamen binnen met vuurwerkletsel. Vijf van hen hebben geen nazorg nodig, één van hen is opgenomen op de intensive care. Ook zijn er 11 mensen opgenomen met een alcoholvergiftiging.

,,Oud en nieuw is voor de zorgverleners zeker geen moment van ontspanning”, vertelt SEH-coördinator Frans de Voeght. ,,Het was wel wat drukker dan vorig jaar, maar door het vuurwerkverbod zijn de aantallen vuurwerkslachtoffers zo’n beetje gehalveerd ten opzichte van de jaren ervoor. Dat scheelt voor ons wel in de drukte, waardoor we onze aandacht kunnen richten op patiënten met covid en herseninfarcten die we ook vannacht weer hebben opgenomen. Dankzij de extra inzet van onze goede artsen en verpleegkundigen en een goede samenwerking konden we iedereen snel en goed helpen. We kijken terug op een goede jaarwisseling.” (foto HMC)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter