Nieuws
Achteruitgang boerenlandvogels zet door

Een door de provincie Zuid-Holland in 2019 gestart Actieplan Boerenlandvogels heeft er nog niet tot geleid dat de achteruitgang bij die vogels is gestopt. Dat hebben de gedeputeerden Berend Potjer en Meindert Stolk Provinciale Staten laten weten. Het gaat dan met name om steltlopers als grutto, tureluur en kievit maar ook om de patrijs.

Het Actieplan was erop gericht nieuwe leefgebieden voor de boerenlandvogels te maken en bestaande te verbeteren. Dit alles in samenwerking met boeren. Die moesten overgaan tot agrarisch natuurbeheer, het inrichten van plasdraszone’s en kruidenrijk grasland.

Voor het Actieplan was over de periode 2019-2021 vier miljoen euro beschikbaar. In 2021 kwam daar éénmalig 1,5 miljoen euro bij. Om de nog steeds negatieve trend om te buigen stellen beide gedeputeerden nu voor jaarlijks 2 miljoen euro uit te trekken voor het Actieplan over de periode 2022-2027.

Als nieuwe maatregelen noemen de gedeputeerden: inrichtingsmaatregelen boerenland, waterbeheer, maatregelen tegen roofdieren en het verhogen van het waterpeil in bepaalde gebieden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter