Nieuws
ChristenUnie: Maximum snelheid naar 30

De maximum snelheid in de gemeente moet naar 30 kilometer per uur. Alleen op wegen waar een bus of tram rijdt of op ringwegen kan dat 50 kilometer zijn. In woonerven wordt de maximum snelheid 15 kilometer per uur.

Dat staat in het programma van ChristenUnie voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022. ChristenUnie bestempelt zichzelf als ‘een partij van christenen voor alle mensen’. Er komen milieuzone’s voor bestelwagens en vrachtauto’s. Na 2025 worden alleen nog elektrische brommers en scooters toegestaan.

ChristenUnie sluit betaald parkeren niet uit maar dat heeft geen voorkeur. Bij afstanden tot 7,5 kilometer moet in de helft van de gevallen de fiets worden gebruikt. Deelauto’s worden gestimuleerd. Bij de Mall moet meer openbaar vervoer ingezet worden.

Een hoogwaardige openbaar vervoer verbinding (HOV) tussen Den Haag CS, Binckhorst en Station Voorburg wil de partij het liefst ondergronds. Ook pleit men voor een Huygenstunnel waar de Utrechtsebaan/A12, het spoor en de HOV richting Zoetermeer in verdwijnen. Op de A4 en A12 wordt de maximum snelheid 80.

Er moeten meer woningen komen in Leidschendam-Noord maar ook bij winkelcentra, haltes van openbaar vervoer en in Stompwijk. Dertig procent moet in de sociale sector vallen. Er zijn vooral woningen nodig voor starters. In meergeneratiewoningen moeten ouderen en jongeren samen wonen. In Stompwijk kunnen Tiny Houses voor de korte termijn uitkomst bieden.

De partij wil gaan werken met duokoop (alleen de woning wordt gekocht, niet de grond) en koopgarant (korting op de koopsom voor starters).Er komt een opkoopbescherming om te voorkomen dat beleggers woningen kopen. Als bij nieuwbouw groen verdwijnt moet dat elders in de gemeente terug komen. Er komt een recht op groen rondom een woning.

Inzake duurzaamheid, klimaatverandering en energie omwenteling doet de partij een groot aantal voorstellen zoals: snel isoleren van woningen (energiebesparing is een topprioriteit), meer groen en water, zo veel mogelijk groene gevels en -daken, steun aan minima voor het verduurzamen van woningen, zoveel mogelijk bestrating vervangen door groen.

Andere punten:

= bewoners gaan hun eigen straat/wijk beheren,

= de gemeente start met stadslandbouw,

= een toekomstvisie voor het buitengebied bij Stompwijk,

= meer recreatiemogelijkheden in de gemeente,

= jongeren wordt gezond gedrag aangeleerd,

= er start een campagne ‘tijdig voorbereid op de oude dag’,

= er komt meer aandacht voor dementie en voor mishandeling van ouderen,

= voor ouderen komen er sport- en beweegprojecten,

= er komen speeltuinen voor kinderen met een beperking,

= de gemeente zorgt voor bed, bad, brood en begeleiding van uitgeprocedeerde asielzoekers die nog in Nederland zijn,

= om de jeugdzorg te ontlasten wordt geïnvesteerd in pleeggezinnen, steungezinnen en gezinshuizen,

= na een melding wordt iemand binnen twee weken in de schuldhulpverlening opgenomen,

= er komt steun voor jonge mantelzorgers en voor ouders met (jonge) kinderen.

De gemeente maakt een veiligheidsplan waarbij inwoners worden betrokken. Er komt een integraal beleid voor het tegengaan van radicalisering. Bij de bestrijding van racisme en discriminatie is er speciale aandacht voor jongeren. Leidschendam-Voorburg is vuurwerkvrij. Er mogen niet nog meer winkels op zondag open zijn.

Arme gezinnen krijgen een korting op kaartjes voor culturele voorstellingen, of mogen gratis naar binnen. Dat moet worden opgenomen in de voorwaarden die de gemeente stelt bij het verlenen van subsidie aan culturele instellingen. Op scholen komt cultuuronderwijs.

De gemeente gaat werken met inwonerspeilingen en andere manieren om de burger bij het beleid te betrekken. Jongeren krijgen meer inspraak. Gemeentelijke plannen worden getoetst op effecten voor de jeugd. Een ‘versimpelteam’ gaat de gemeentelijke communicatie beoordelen.

Bij de noodzaak tot bezuinigen zijn hogere woonlasten bespreekbaar. Bij bezuinigingen worden de zorg en regelingen voor inwoners in nood ontzien. In de gemeenteraad wil de ChristenUnie luisteren en samenwerken. Deelname aan een coalitie is niet van doorslaggevend belang.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter