Nieuws
SP hekelt verbod verkiezingsborden

De SP Leidschendam-Voorburg plaatst al decennialang tijdens campagnes verkiezingsborden. Tijdens de laatste campagne in maart 2021 (Tweede Kamerverkiezing) werd dit verboden door de gemeente. Dit verbod is echter in strijd met internationale afspraken waarin staat dat verkiezingen in een eerlijke en vrije sfeer mogelijk gemaakt moeten worden. De SP heeft daarom een bezwaar ingediend bij de gemeente. Die ‘kijkt’ nu naar de kwestie. Medio maart is de gemeenteraadsverkiezing waar de SP aan meedoet.

De Bezwaarcommissie die de klacht van de SP behandelde heeft B&W inmiddels op de vingers getikt. Volgens de commissie hebben B&W nagelaten om de SP en andere politieke partijen te informeren over een afspraak tussen de gemeente en ESH Media over reclameborden in de gemeente. Op 1 juni 2019 sloot de gemeente een overeenkomst met ESH Media die dat bedrijf voor vier jaar het alleenrecht gaf op het plaatsen van 100 reclameborden in de gemeente.

Volgens de SP wordt in de overeenkomst geen rekening is gehouden met politieke partijen en verkiezingen. ‘Het college van B&W lijkt het kennelijk simpelweg vergeten te zijn. In de visie van de SP is het meer een grove schending van het recht op eerlijke verkiezingen en het recht op vrije meningsuiting’, aldus de SP. Dat B&W nu naar de kwestie ‘kijken’ in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing vindt de partij weliswaar mooi, doch men wil eerst de oplossing zien die B&W denken te vinden.

De SP wijst erop dat Nederland is lid van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Een van de belangrijkste OVSE-verbintenissen inzake verkiezingen, opgenomen in het document van Kopenhagen van 1990, is dat de deelnemende staten (waaronder dus Nederland) zich verbonden hebben verbindt om: ‘Ervoor te zorgen dat politiek campagnevoeren in een eerlijke en vrije sfeer mogelijk is, zonder administratieve obstructie’.

‘Dat de gemeente Leidschendam-Voorburg kennelijk geen boodschap heeft aan deze afspraak en actief ingrijpt in het campagne voeren door politieke partijen doet de vraag rijzen of Leidschendam-Voorburg wel voor eerlijke verkiezingen is’, stelt de SP.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter