Nieuws
Metingen parkeerdruk deugen niet

De metingen over de parkeerdruk die de gemeente tot nu toe hanteert zijn te onnauwkeurig. Vandaar dat de gemeente in zee is gegaan met YES!Delft om een technologische oplossing te vinden. Dat meldt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

‘Gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg hebben te maken met parkeerdruk. Een te hoge parkeerdruk leidt tot een slechtere bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid. De uitdaging is om voor de probleemgebieden binnen deze gemeenten de parkeerdruk in kaart te brengen: wat is de parkeercapaciteit en wat is de actuele bezetting van de parkeervoorzieningen?’

‘Op basis daarvan kunnen de gemeenten dan beter parkeerbeleid maken en kunnen ze bij klachten of meldingen sneller zien wat er aan de hand is. Bestaande methoden zijn te onnauwkeurig, te duur of niet schaalbaar genoeg. Daarom werken de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg binnen samen met YES!Delft om een technologische oplossing te vinden’.

‘In 2019 is een ‘Parking pressure data challenge’ georganiseerd. Hierop reageerden 58 startups uit 23 verschillende landen, allemaal gespecialiseerd in technologieën. Tijdens de finaledag presenteerden acht door YES!Delft geselecteerde startups hun probleemoplossende technologieën’.

‘Uiteindelijk werden de startups Bliq en Parkeagle benoemd als winnaars. Begin 2020 zijn zij gestart met pilots in beide gemeenten, waarbij sensoren, camera’s en een app ingezet worden om de parkeerdruk te meten. Gemeente Leidschendam-Voorburg zit nog in de fase van dataverzameling en analyse. In de gemeente Den Haag is de pilot bijna afgerond en wordt er een vervolg gegeven aan de samenwerking met Parkeagle’.

Het bericht van MRDH is opvallend. Tot nu toe hanteerden wethouders ten opzichte van de gemeenteraad de metingen inzake parkeerdruk in Leidschendam-Voorburg als de absolute waarheid. De metingen spelen een grote rol bij nieuwbouw van woningen. Daarnaast zijn ze een ‘hot item’ in het Damcentrum Leidschendam.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter