Nieuws
Oranjekwartier: aanvraag monumentenstatus stopt sloop niet

Een aanvraag tot het geven van monumentenstatus aan 96 sociale woningen in het Voorburgse Oranjekwartier is geen obstakel voor sloop tijdens de behandeling van die aanvraag. Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen het GBLV-gemeenteraadslid Sanje Duijvestijn laten weten in antwoorden op vragen.

In een brief gedateerd 9 december 2021 heeft de Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, B&W gevraagd om de woningen aan de Prins Hendrikstraat 3-33, 2-36, Emmastraat 1- 21, 2-38 en Oranje Nassaustraat 1C-25 te beschermen als gemeentelijk monument. B&W werden per direct verzocht om de aanwijzingsprocedure op te starten ingevolge artikel 3 van de Erfgoedverordening gemeente Leidschendam-Voorburg.

Over de aanvraag laat de wethouder weten: ‘Wanneer het college van B&W een aanvraag ontvangt om een object aan te wijzen als gemeentelijk monument, moet het de Welstands- en monumentencommissie daarover om advies vragen. De commissie moet binnen 8 weken nadat het de adviesaanvraag van het college heeft ontvangen haar advies uitbrengen aan het college. Het college moet vervolgens binnen 12 weken na ontvangst van het advies van de commissie (maar in elk geval binnen 20 weken nadat het de adviesaanvraag bij de commissie heeft ingediend,) een besluit nemen op de aanvraag’.

Of B&W de Welstands- en monumentencommissie al om advies hebben gevraagd, meldt de wethouder niet. Wel geeft ze in antwoord op de vraag ‘Is sloop mogelijk, terwijl de behandeling van het verzoek nog loopt?’ deze reactie: ‘Ja. Het is overigens niet aannemelijk dat op korte termijn met de sloop wordt begonnen, aangezien de huidige bewoners eerst een andere woning moeten verkrijgen’.

Op dinsdag 18 januari wil woningcorporatie Wooninvest de gemeenteraad nader informeren over het sloopplan en de zorg voor de huidige bewoners van de huizen.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter