Nieuws
Bouw sociale huurwoningen eis in bestemmingsplan

De woningcorporaties in de regio Haaglanden, waaronder Wooninvest en Vidomes die in Leidschendam-Voorburg actief zijn, willen dat in gemeentelijke bestemmingsplannen de eis komt te staan dat er bij nieuwbouw voldoende sociale huurwoningen worden neergezet. Dat blijkt uit een brief van hen aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Het provinciaal bestuur werkt aan een nieuwe Omgevingsverordening waar de wens van de corporaties in zou moeten worden opgenomen.

De corporaties wijzen op de noodzaak steeds meer woningen te bouwen in Zuid-Holland. Desondanks loop de druk op de woningmarkt op en wordt het steeds moeilijker geschikte locaties voor sociale nieuwbouw te vinden. ‘De oplopende wachttijden voor sociale huurwoningen en de dalende slaagkans onderstrepen de noodzaak voor meer sociale nieuwbouw’, schrijven ze.

Met de eis in bestemmingsplannen bij nieuwbouw te zorgen voor voldoende sociale huurwoningen ‘wordt voorkomen dat in sommige plannen omwille van bijvoorbeeld de financiële haalbaarheid geen sociale nieuwbouw wordt opgenomen. Met het oog op het realiseren van regionale woningmarktafspraken is het essentieel dat de provincie haar instrumentarium inzet om gemeenten te activeren om locaties aan te wijzen. Gezien de urgentie van de huidige wooncrisis is de tijd van vrijblijvendheid bij het voorzien in passende huisvesting voor de sociale doelgroep voorbij’, aldus de corporaties.

‘Wij merken dagelijks dat de betaalbaarheid en haalbaarheid van (sociale) woningbouw onder druk staan. In het bijzonder het verhogen van het aantal woningen per hectare en een lagere parkeernorm bij sociale woningbouw helpen ons bij het realiseren van meer sociale woningbouw. Een hogere woningdichtheid en meer verscheidenheid aan woningbouw helpt om de schaarse ruimte beter te benutten. Het draagt bij aan gevarieerder woonwijken en meer leefbaarheid. Ook helpt dit bij het financieel mogelijk maken van sociale woningbouw’.

‘Parkeernormen die gemeenten stellen sluiten veelal niet aan bij het werkelijke autobezit van onze doelgroep. Naast inefficiënt ruimtegebruik, in de vorm van leegstaande parkeerplaatsen, vormt dit een belemmering bij de haalbaarheid en betaalbaarheid van projecten’.

De corporaties vragen de provincie ook om actief te sturen op de snelheid in doorlooptijden van gemeentelijke procedures. Dit betekent dat projecten, zolang hetgeen beschermd stads- of dorpsgezicht is, onder minder gedetailleerde stedenbouwkundige en/of welstandseisen kunnen worden gerealiseerd.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter