Nieuws
Warmteleiding Rijswijk – Leiden komt er

De warmteleiding tussen Rijswijk en Leiden, via Leidschendam-Voorburg, komt er. Dat blijkt uit het Participatieplan voor het project dat Warmtelinq (Gasunie) en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben opgesteld. Via de leiding wordt warmte van de industrie in de Rotterdamse haven getransporteerd. Daarmee moeten in de toekomst woningen worden verwarmd, in plaats van gas. Voor Leidschendam-Voorburg is een aansluiting voorzien en via deze gemeente ook voor Wassenaar.

Bij de participatie is de vraag of het project er wel moet komen, of het nuttig en noodzakelijk is, niet meer aan de orde, zo staat in het plan. Verwezen wordt naar eerdere besluiten van de rijksoverheid en de provincie zelf. ‘Feitelijk staat de vraag of we dit willen doen in de participatie met de omgeving dus niet ter discussie’, zo staat er te lezen.

Binnenkort wordt een Notitie reikwijdte detailniveau voor het project vrijgegeven voor inspraak. Kort daarop volgt een milieu effect raportage (MER). In het najaar moet een voorkeurstracé worden bepaald. Definitieve besluitvorming is voor begin 2023 voorzien.

Bij de participatie kan het wel gaan over het tracé van de leiding en over de wijze waarop het project wordt uitgevoerd. Beiden hebben consequenties voor de directe leefomgeving van mensen. Zaken die aan bod komen zijn bijvoorbeeld (her)inrichting van de openbare ruimte, meekoppelkansen (andere werkzaamheden meenemen in het project), start en duur van het project, veiligheid en overlast.

De participatie start met een online enquête. Daaruit moet blijken wat ‘de omgeving’ denkt over het project. Op basis daarvan kan ook de informatiebehoefte worden bepaald. Warmtelinq en provincie willen burgers gaan informeren middels bijeenkomsten, mediaberichten, de website van het project en een digitale nieuwsbrief. Burgers raadplegen (een mening vragen) gaat via bijeenkomsten, lokale werkgroepen, een interactieve site, enquêtes en middels schriftelijke reacties.

Voor ‘professionele belanghebbenden’ is er een apart participatietraject. Het gaat dan om natuur- en milieuorganisaties, grondeigenaren, beheerders van wegen/sporen/wateren, eigenaren van kabels/leidingen. Naast dit alles is er nog een participatietraject voor gemeenteraden en colleges van B&W. Er is inmiddels een werkgroep van ambtenaren uit alle betrokken gemeenten (10), Rijkswaterstaat en de Hoogheemraadschappen Delfland en Rijnland.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter