Nieuws
VVD trots op financiële positie gemeente

De financiële situatie van veel gemeenten in de Haagse regio staat er niet best voor. Dat berichtte het Algemeen Dagblad op basis van gegevens van de provincie. Leidschendam-Voorburg staat als één van de weinigen wel in de positieve cijfers en ging als enige gemeente in de regio van ‘geel’ naar ‘groen’; iets waar de lokale VVD trots op is. Gemeenteraadslid Philip van Veller: ,,Onze begroting is nu in evenwicht, al ging dat niet vanzelf. We hebben onlangs energiebedrijf Eneco verkocht, waarmee we ruimte kregen voor investeringen. Maar je ziet aan andere gemeenten dat je ondanks zo’n verkoop toch nog in de problemen kunt komen. Dat geld kun je maar een keer uitgeven, terwijl veel uitgaven jaarlijks terugkomen. Reden om goed op de cijfers te letten, nu en in de toekomst”.

Voor Leidschendam-Voorburg heeft Van Veller berekend dat de kosten van het sociaal domein zijn gestegen van 84 miljoen euro in 2017 tot bijna 110 miljoen in 2020; een toename van 42% tot 47% van alle gemeente-uitgaven in vier jaar tijd. ,,We zijn dus een heel sociale gemeente, maar er zijn meer taken. Daarom is het een zorgwekkende ontwikkeling. We moeten streng maar rechtvaardig kijken naar hoe we hier in de toekomstige jaren wat aan kunnen doen. Mensen die zorg nodig hebben moeten dat krijgen. Maar we kunnen wel wat kritischer kijken naar hoe die kosten zo kunnen oplopen.”

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter