Nieuws
Wooninvest houdt vast aan sloop Oranjekwartier

Woningcorporatie Wooninvest houdt vast aan de sloop van 96 woningen in het Voorburgse Oranjekwartier. Dit ondanks het feit dat een hoogwaardige renovatie van de panden vrijwel even duur uitvalt als sloop en nieuwbouw.

Dat bleek tijdens een beraad van Wooninvest-topman Peter van Heeswijk met gemeenteraadsleden over de plannen. ,,De keuze kan niet anders zijn’’, aldus Van Heeswijk. Het gaat om woningen in de Emmastraat, Oranje Nassaustraat en Prins Hendrikstraat.

Sloop/nieuwbouw kost volgen Wooninvest gemiddeld 192.500 euro per woning. Hoogwaardige renovatie (nieuwe indeling, gasloos maken, isoleren, nieuw verwarmingssysteem, zonnepanelen) kost 200.000 euro per woning.

Volgens Van Heeswijk levert hoogwaardige renovatie een kwalitatief mindere woning op dan sloop/nieuwbouw. Bovendien is de kans op financiële tegenvallers groter. De bewoners moeten ook hun woningen uit, net als nu bij sloop/nieuwbouw. Na hoogwaardige renovatie kunnen de woningen weer 40 jaar mee. Bij sloop/nieuwbouw is dat veel langer (tot wel 100 jaar). Sloop/nieuwbouw levert voor Wooninvest daar naast flink lagere onderhoudskosten op.

De Wooninvest-topman erkende dat 87 procent van de bewoners (nu nog 76 huishoudens) voor renovatie kiest. Ook gaf hij toe dat de renovatiekosten in een studie die op last van de bewoners is gemaakt, 60 procent lager uitvallen dan door Wooninvest berekend. Op dat verschil ging hij niet nader in.

De bewoners die tijdens sloop/nieuwbouw weg moeten krijgen een urgentieverklaring bij het zoeken naar een nieuwe, tijdelijke woning. Van Heeswijk gaf toe dat er weinig woningaanbod is in de regio (bij Wooninvest zelf komen jaarlijks 500 woningen vrij) en dat een tijdelijke verhuizing belastend is voor de bewoners.

Van Heeswijk hekelde pogingen om de woningen via het toewijzen van een monumentenstatus te behouden. Initiatieven daartoe hebben tot nieuwe onrust onder bewoners geleid, zo zei hij. Sociale woningen in een monument noemde hij bovendien ‘niet lonend’. Hij beloofde dat de nieuw te bouwen woningen is de huidige stijl en sfeer van de wijk vorm gegeven zullen worden ,,passend bij wat er nu staat.’’

Bij nieuwbouw komen er 104 woningen waaronder enkele appartementen. Naast sociale huur komen er ook woningen met een middelhuur (750-1000 euro per maand). Wooninvest bekijkt nog of een gefaseerde sloop/nieuwbouw mogelijk is al is dat duurder en levert het meer overlast op.

Inmiddels schijnen zich investeerders bij Wooninvest gemeld te hebben die de 96 woningen willen overnemen. De corporatie ziet daar vooralsnog weinig in ook al omdat die investeerders rendement willen halen (winst) hetgeen ten koste gaat van de huurders.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter