Nieuws
D66 wil middeldure huur- en koopwoningen

De gemeente moet meer betaalbare woningen laten bouwen, met name middeldure huur- en koopwoningen. Ook zijn er meer levensloop bestendige woningen voor ouderen nodig. Het realiseren van Tiny Houses en het ombouwen van leegstaande panden zijn middelen om de woningnood te bestrijden. Winkeliers en ondernemers moeten het achterste deel van hun panden kunnen verhuren als woning.

Dat staat in het D66-verkiezingsprogramma voor de periode 2022-2026. In het stuk ontbreekt de wens geen woningen te bouwen met een verkoopprijs van meer dan 600.000 euro, een D66-voorstel dat recent door de gemeenteraad is aangenomen.

Bij woningbouw wordt groen beschermd. Indien ‘belangrijke’ bouwprojecten toch groen moet wijken, moet de bouwer dat groen elders in de gemeente compenseren. Bij nieuwbouw geldt een duurzaamheidstoets: groene isolatie en duurzame warmtebronnen zijn standaard.

Bewoners die investeren in bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen moeten dat terug zien in een lagere WOZ-waarde voor de belasting. Duurzame investeringen moeten leiden tot lagere lasten.

D66 wil de Utrechtsebaan/A12 en Station Voorburg ondergronds brengen. Een hoogwaardige openbaar vervoer verbinding (HOV) tussen Den Haag CS, Binckhorst en Station Voorburg mag niet door de Prinses Mariannelaan gaan.

De Democraten keren zich tegen een nieuwe Vlietbrug. Wel kan selectieve toegang voor automobilisten tot de gemeente worden overwogen. Er komen milieuzones voor autoverkeer in de gemeente.

Kinderopvang en de peuterschool worden voor kinderen vanaf 2,5 jaar gratis; de gemeente betaalt die last. Op deze manier moeten gelijke kansen voor alle kinderen ontstaan en het risico op achterstanden worden verkleind.

Voor kinderen moet er een ‘rijke schooldag’ ontstaan door samenwerking van opvang, sportclubs, muziekverenigingen en huiswerkbegeleiding. Op school komen technieklessen, lessen in lokaal bestuur, natuurexcursies en een kunst- en cultuurprogramma.

Andere onderwerpen:

= Meer groen. Per jaar wordt 1 procent van de versteende buitenruimte groen gemaakt. Bewoners die hun buurt groener willen maken krijgen steun van de gemeente, parkeerplaatsen krijgen tegels waar gras doorheen kan groeien,

= Financiën. De hondenbelasting verdwijnt. Begrotingen van de gemeente zijn sluitend. Er worden geen extra schulden meer gemaakt. De financiële reserves worden niet gebruikt om gaten in de begroting te dichten,

= Participatie. Er komt een lokaal referendum bij belangrijke besluiten in een wijk. Een jongerenraad gaat advies geven over het te voeren beleid. Ambtenaren moeten inwoners, organisaties, ondernemers, belangengroepen en ‘onzichtbaren’ opzoeken om samen de stad te besturen,

D66 wil dat de gemeente energie-collectieven van inwoners gaat steunen. Er moeten meer laadpalen komen. Er moet geïnvesteerd worden in fietspaden/stallingen, betere kruispunten/oversteekplaatsemn, trapveldjes, sport/speeltoestellen, watertappunten, gezonde voeding op scholen en bij sportverenigingen. Verenigingen die iets doen voor de vitaliteit van ouderen moeten eveneens steun van de gemeente krijgen. De gemeente moet sportverenigingen helpen bij het wegwerken van wachtlijsten. De Ooievaarspas moet ook goed zijn voor contributie van sportverenigingen en kosten van sportkleding.

Ambtenaren en politiemensen moeten periodiek met wijkbewoners op stap over wat er beter kan in de wijk en hoe. Er zijn meer terrassen nodig bijvoorbeeld op parkeerplekken, in de Kerkstraat Voorburg en op het Stationsplein Voorburg.

De bibliotheek gaat thuiswerkers en studenten tegen een kleine vergoeding bureauruimte aanbieden voor één dag. In leegstaande kantoren komen flexplekken.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter