Nieuws
Nieuwe coalitie moet gaan bezuinigen

Een nieuwe, na de gemeenteraadsverkiezing van maart te vormen coalitie zal moeten gaan bezuinigen als de rijksoverheid de plannen voor een herijking van het Gemeentefonds niet aanpast. Dat hebben B&W de gemeenteraad bericht. De herijking van het fonds valt voor Leidschendam-Voorburg negatief uit. Per jaar zou de rijksuitkering met 24 euro per inwoner dalen. Omgerekend 1,8 miljoen euro.

De rijksoverheid is al langer met de herijking bezig. Sinds medio 2021 liggen er berekeningen, gebaseerd op de toestand in 2019. Het nieuwe kabinet moet nu beslissen. De herijking zou in 2023 doorgevoerd moeten worden. B&W stellen nu dat die herijking er alleen kan komen als de gemeente extra geld van het rijk krijgt. Zo niet dan zal er bezuinigd moeten gaan worden waarbij voorzieningen worden aangetast.

Eind 2021 heeft het vorige kabinet de lopende uitkeringen aan de gemeente opnieuw vastgesteld. Dat levert over 2021 een voordeel op van 1,6 miljoen euro. Dit jaar gaat het om 290.000 euro. In latere jaren raakt de gemeente jaarlijks enkele tonnen kwijt.

In 2021 heeft de gemeente zelf 1,26 miljoen euro uitgegeven aan coronasteun. Voor dit jaar is al vast 107.000 euro gereserveerd in verband met het coronaproof laten verlopen van de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart. Dat vergt een inhuur van geschikte locaties, een corona-inrichting en de inhuur van meer leden van stembureaus omdat er ook op 14 en 15 maart gestemd kan worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter