Mening
U zegt het maar: Plan VVD gebouwd op drijfzand

Er is een groot te kort aan sociale huurwoningen. De gemiddelde wachttijd in onze regio is 6 jaar en enkele honderden reacties op een vrijkomende woning zijn geen uitzondering.

In het nieuwe verkiezingsprogramma presenteert de VVD de oplossing voor dit nijpende probleem: doorstroming van de scheefhuurder.

Volgens de VVD komen er op deze wijze 1100 sociale huurwoningen vrij. Maar de VVD vergeet daarbij dat er ook nog 1000 vrije sector huurwoningen in deze gemeente staan waarvan de huurders te weinig verdienen en eigenlijk recht hebben op een sociale huurwoning. Er komen dus geen 1100 woningen vrij maar 100 woningen. Geen klein verschil. Dit is overigens terug te vinden in een raadsbrief van 12 november 2019.

De VVD wil meer middeldure huur en koopwoningen bouwen om doorstroming mogelijk te maken. Maar wil de VVD dit ook als wettelijke eis stellen bij nieuwbouw projecten? Zonder deze eis is het de vraag of de gewenste woningen er ooit komen. Iedereen kan zien dat het vooral het duurdere segment is dat in deze gemeente bedient word als het om nieuwbouw gaat.

Is het eigenlijk wel een goed idee om scheefhuurders door te laten stromen? Scheefhuurder ben je voor je er erg in hebt. Bijvoorbeeld als thuiswonende kinderen een baantje nemen of als je een ouder in huis neemt om te verzorgen. Of door een flexibel inkomen, geen zeldzaamheid in deze tijd. Ook veranderen de inkomensgrenzen nogal eens, al naar gelang de wensen van het kabinet. Hoeveel scheefhuurders zijn door omstandigheden tijdelijk scheefhuurder en hoeveel scheefhuurders verdienen structureer veel te veel? Weet de VVD dit wel?

Tot slot de woningzoekende met een kleine beurs. De boodschap van de VVD aan hen is dat er voor hen niet gebouwd word. Zij moeten wachten tot de scheefhuurders zijn doorgestroomd, ook al is de kans daarop klein en bied het geen soelaas. Veel van deze mensen waren nog niet eens geboren toen o.a. de VVD het woningnood probleem zo gierend uit de klauwen liet lopen.

De VVD laat deze groep nu wel letterlijk in de kou staan.

(naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter