Mening
Blog: Zootje

GBLV heeft de gelederen weer gesloten. Na zo’n anderhalve maand straatvechten is de vrede getekend.

Er zijn twee slachtoffers gevallen: partij-boegbeeld, oud-wethouder en fractievoorzitter Frank Rozenberg, alsmede de ombudsman van de partij en tevens gemeenteraadslid Nico Hooijmans.

Een tweetal gewonden uit eerdere veldslagen, Marien van Wijk (gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter) en Ed Klaarhamer (oud-partijvoorzitter), zijn miraculeus snel genezen en hebben hun plaats in de GBLV-gelederen weer ingenomen.

Eind goed, al goed? Dat is twijfelachtig. De partij, de grootste in de gemeenteraad (9 zetels) en bij de laatste gemeenteraadsverkiezing in 2018 goed voor 7889 stemmen (23,7 procent), heeft een brevet van onvermogen afgegeven. Het is intern een zootje.

Eind november lag er een concept-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022. Daar was iedereen het over eens. Drie dagen later bleek dat niet meer zo. Nico Hooijmans eiste een plek op de lijst. Hij kreeg in de fractie vier medestanders waaronder Frank Rozenberg.

Het bestuur, toen nog onder leiding van Ed Klaarhamer, moest de lijst wijzigen ten faveure van Hooijmans. Zo niet, dan werd het vertrouwen in dat bestuur opgezegd. Hetgeen ook prompt gebeurde.

Ed Klaarhamer en de zijnen vertrokken. De fractie splitste in twee delen. Marien van Wijk trok zijn conclusie. Hij stapte uit de fractie en lanceerde zijn eigen partij: LVSLokaal. Hij kondigde deelname aan de gemeenteraadsverkiezing in maart aan. Een kandidatenlijst en programma zouden volgen.

Bij GBLV zelf werd een interim-bestuur benoemd dat de brokken mocht proberen te lijmen. De bende werd echter alleen maar groter. Frank Rozenberg stapte na een gesprek met het bestuur op.

Dat wil zeggen: hij wilde niet meer op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing staan. Binnen de gemeenteraad zag men hem daarna niet meer. De GBLV-site, beheerd door Frank, toont als laatste een bericht van 29 december. Bij de social media gebeurt ook niets meer.

Nico Hooijmans liet dinsdagavond in de gemeenteraad weten dat hij niets meer met GBLV te maken wil hebben en tot de stembusgang verder gaat als éénmansfractie. Ook hij heeft met het interim bestuur gesproken. Een door hem geclaimde plek op de kandidatenlijst kreeg hij niet.

Enkele uren later de volgende ‘bom’: Marien van Wijk keerde terug naar GBLV. LVSLokaal werd weer opgeheven en doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezing. En ook Ed Klaarhamer gaf aan zich weer happy te voelen binnen de GBLV-familie.

Woensdag dan. GBLV presenteert de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing. Marien van Wijk staat op plek 3 (was positie nummer 8 in 2018 en 8 op de vorige kieslijst) en Ed Klaarhamer krijgt een zevende stek (was 10e op de lijst in 2018 en 16e op de vorige kieslijst). Kleine beloning?

Om het helemaal ‘af’ te maken kwam de partij met deze verklaring: ‘GBLV/Gemeentebelangen heeft laten zien veerkrachtig te zijn door ook moeilijke situaties het hoofd te kunnen bieden en kijkt nu vol vertrouwen naar de toekomst’.

En, ‘GBLV/Gemeentebelangen heeft een roerige periode achter de rug. Maar, na het vaststellen van het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst heeft iedereen zich uitgesproken nu met positiviteit en goede moed zich vol in te willen zetten voor onze inwoners, ondernemers en het verenigingsleven’.

Het is maar met welke bril je er naar kijkt. Een partij die zo met zichzelf overhoop ligt kan niet stabiel zijn. Welke garantie is er dat straks niet weer de vlam in de pan slaat? De afgelopen tijd was al te horen dat het binnen de partij al jaren knarst en piept.

En dat is nog steeds zo. Naar verluidt zijn de afgelopen dagen een tiental vooraanstaande leden opgestapt. Aan de kandidatenlijst die het interim bestuur de leden op 24 januari voorlegde mocht niet meer getornd worden. Over individuele kandidaten en hun plek op de lijst werd niet gestemd. Het woord ‘vriendjespolitiek’ viel.

‘De berichten dat het allemaal koe en ei was zijn niet conform de werkelijkheid. Het was een ordinaire tegencoup van interim-bestuur en fractietop. Doorgestoken kaart. Er heerst heel veel onrust waarbij het gedachtegoed van GBLV te grabbel wordt gegooid’, aldus een prominent partijlid.

De partij predikt nu positivisme. Dat heeft men nodig ook om de kiezers over te halen weer op GBLV te stemmen. Er is veel gebeurd. Te veel eigenlijk. GBLV heeft het over ‘goede moed’. Die heeft men nodig ook. Voor de verkiezing maar ook voor daarna, de coalitievorming. Potentiële partners houden immers niet van instabiliteit bij partijen waarmee ze zaken willen doen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter