Nieuws
Motie tegen bouw dure woningen niet uitvoerbaar

Een door de gemeenteraad aangenomen motie waarin staat dat de gemeente bij nieuwbouwprojecten geen woningen meer moet laten bouwen die duurder zijn dan 600.000 euro, is zo niet uitvoerbaar.

Dat heeft wethouder Floor Kist de gemeenteraad bericht. Alleen de VVD was tegen de idee, ingebracht door D66. Die partij heeft de wens echter niet opgenomen in het verkiezingsprogramma 2022-2026 voor de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart.

Volgens Kist zijn er de afgelopen vier jaar veel bouwprojecten gestart waarbij de goedkoopste woning een prijs had die beduidend lager was dan 600.000 euro. Op basis van voorlopige cijfers over woningaantallen en prijsklassen valt 6,4% van (voorgenomen) woningbouw in de periode 2019-2030 onder de categorie extra dure koop: meer dan € 549.000.

‘De prijs van woningen is afhankelijk van diverse factoren. Op veel factoren heeft de gemeente geen of in beperkte mate invloed, zoals marktwerking, bouwkosten, doorverkoop voor een hogere koopprijs en locatie specifieke kenmerken. Het publiekrechtelijk regelen van deze eis is alleen mogelijk indien de gemeente dit regelt via de – regionaal afgestemde – Huisvestingsverordening, het bestemmingsplan of beschikt over eigen grond. Indien de gemeente grond verkoopt voor het ontwikkelen van woningbouw, kan het woningbouwprogramma in de verkoopvoorwaarden worden vastgelegd.’

‘De motie is lastig uitvoerbaar zonder dat dit publiekrechtelijk is geregeld en zonder eigen grondpositie. Het college bespreekt met projectontwikkelaars de mogelijkheid om de bepaling in de betreffende anterieure overeenkomst (een deal tussen gemeente en ontwikkelaar bij de start van een project, red.) op te nemen’. (illustratieve foto)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter