Nieuws
Te slopen woningen Oranjekwartier al beschermd

De 96 te slopen sociale woningen in het Voorburgse Oranjekwartier zijn door de gemeenteraad van Voorburg in 2001 aangewezen tot beschermd dorpsgezicht. Dat stelt de wijkvereniging Oud Voorburg in een mail aan de gemeenteraad. Eigenaar Wooninvest wil ze slopen ten behoeve van nieuwbouw. Erfgoedvereniging Heemschut en de Cuypersstichting hebben de gemeente gevraagd de panden als gemeentelijk monument aan te wijzen. Die procedure loopt nu.

Bij de Rijksdienst voor cultureel erfgoed staan de panden niet als beschermd dorpsgezicht geregistreerd. Volgens die dienst is een beschermd stads- of dorpsgezicht een gebied met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. De bescherming is bedoeld om de cultuurhistorische identiteit te behouden en in te zetten bij ontwikkelingen. De bescherming moet geregeld worden in een gemeentelijk bestemmingsplan. Dat is het bestemmingsplan Oosteinde-Parkweg. Daarin staat echter niets inzake de betrokken panden.

De gemeenteraad heeft inmiddels ingestemd met een zogenoemd ruimtelijk kader. Daarmee blijven zowel sloop/nieuwbouw als behoud van de woningen middels renovatie mogelijk. De gemeenteraad kiest, op GBLV en PvdA na die beiden tegen sloop/nieuwbouw zijn, op dit moment niet.

Het commentaar van GBLV-gemeenteraadslid Sanja Duijvestijn: ,,Ondanks de mooie woorden tijdens de rondleidingen in het Oranjekwartier durfde de gemeenteraad op PvdA en GBLV na, toch geen kleur te bekennen. De VVD verschuilt zich achter procedures: ‘Monument gaan we niet over’. Jazeker wel, aanwijzen is gewoon een bevoegdheid van B&W. D66 zegt dat de procedure voor aanwijzing tot monument nog lang duurt en zo nog meer spanning voor bewoners oplevert. Nee hoor, als je meteen besluit haal je de spanning er juist af. Het CDA houdt vast aan renovatie, genoemd in ruimtelijk kader, terwijl Wooninvest zich heeft uitgesproken voor sloop. Er is wel een motie van GroenLinks aangenomen dat de gemeenteraad op de hoogte gehouden moet worden en dat onderzoek moet worden gedaan, maar dat kan je naast je neerleggen.’’

,,Nú een ruimtelijk kader vast stellen, voelt voor ons als het uitspreken vóór sloop. GBLV is vóór duidelijkheid aan de huurders en wij spreken ons uit tégen sloop. Dan kun je intussen wel een ruimtelijk kader vaststellen, dat is ons bekend. Dat deden we immers ook bij Schakenbosch. Uit de uitwerking daarvan, heeft mijn fractie toen lessen geleerd. Harde lessen. Vandaar dat wij uit respect voor de bewoners tegen het vaststellen van het ruimtelijk kader stemden.’’

Overigens hebben bewoners in mei 2016 nog een brief ontvangen van B&W waarin stond dat hun woning op de nominatie stond om aangewezen te worden tot gemeentelijk monument. De feitelijke aanwijzing is echter nooit gevolgd. In 2017 is de wijk onderzocht op monumentale waarde. De welstandscommissie adviseerde toen tegen de toekenning van een monumentenstatus. Die was ‘niet passend’.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter