Nieuws
Wooninvest meldde bescherming slooppanden Oranjekwartier zelf

Het is woningcorporatie Wooninvest zelf geweest die de beschermde status van 96 te slopen sociale woningen in het Voorburgse Oranjekwartier, heeft gemeld. In een door de corporatie in 2002 uitgegeven boek met als titel ‘100 jaar Algemene Voorburgse Volkshuisvesting’ staat dat het Emmastraatcomplex door het gemeentebestuur van Voorburg is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

In de Emmastraat realiseerde de Voorburgsche Woningbouwvereeniging in 1921 36 woningen. Die zijn nu eigendom van Wooninvest. De corporatie wil deze sociale woningen slopen ten behoeve van nieuwbouw samen met nog eens 60 woningen in de aanpalende Oranje Nassaustraat en Prins Hendrikstraat. Die stammen uit dezelfde tijd.

Binnen de gemeenteraad zijn GBLV en PvdA tegen sloop. De bewoners zelf kiezen in meerderheid voor renovatie. Erfgoedvereniging Heemschut en de Cuypersstichting hebben B&W gevraagd de panden als gemeentelijk monument aan te wijzen. Die procedure loopt inmiddels.

Wijkvereniging Oud Voorburg heeft B&W en de gemeenteraad op de passage uit het boek van Wooninvest gewezen. B&W heeft daarop nog niet gereageerd. De gemeentelijke archieven zijn inmiddels bij Den Haag ondergebracht. Leidschendam-Voorburg is de rechtsopvolger van de gemeente Voorburg. Leidschendam-Voorburg ontstond per 1/1/2002.

De Voorburgsche Woningbouwvereeniging ontstond in 1914. Wooninvest is onder meer uit deze organisatie ontstaan. De Stichting Wooninvest is in Voorburg gevestigd. De naam van de corporatie werd per 1 januari 2001 ingevoerd. Het betrokken boek werd geschreven door G. Vieveen, voorzitter van de corporatie tussen 1979 en 2000.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter