Nieuws
Gemeente ontkent bescherming Oranjekwartier

De gemeente ontkent dat panden in het Voorburgse Oranjekwartier beschermd zijn of zijn aangewezen tot beschermd dorpsgezicht. Dat heeft een woordvoerster desgevraagd laten weten. Het gaat met name om 96 woningen in de Emmastraat, Oranje Nassaustraat en Prins Hendrikstraat die woningcorporatie Wooninvest wil slopen.

De oud-topman van Wooninvest, G. Vieveen, heeft zelf in een jubileumboek over de Voorburgse volkshuisvesting dat begin deze eeuw verscheen, gemeld dat de gemeente Voorburg de panden in de Emmastraat in 2001 tot beschermd dorpsgezicht hebben bestempeld.

De reactie van de woordvoerster van B&W: ‘Het Oranjekwartier heeft geen bescherming en is niet aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Wel komt het Oranjekwartier voor op de lijst van het Monumenten Inventarisatie Project (MIP). Dit was een initiatief van het toenmalige ministerie van WVC om een landelijk overzicht te verkrijgen van de bouwkunst en stedenbouw uit de periode 1850-1940. Dit betekent dat het Rijk wel de cultuurhistorische kwaliteiten heeft gezien en erkend, maar dat dit niet heeft geleid tot het vaststellen van de status beschermd dorpsgezicht’.

‘In 2001 heeft het Rijk wel in de oude dorpskern van Voorburg een aantal straten als Rijksbeschermd dorpsgezicht aangewezen, maar het Emmacomplex viel hierbuiten. Dit is ook na te lezen op de volledige monumentenlijst van Leidschendam-Voorburg’.

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter