Nieuws
Boom effectanalyse bij rioolwerken

De gemeente Den Haag voert een Boom effectanalyse (BEA) in bij rioolwerken. Daarmee moet bepaald worden welk effect het werk op de levensverwachting van bomen in de buurt heeft. In overleg met de groenbeheerder wordt aan de hand van de analyse bepaald welke maatregelen genomen moeten worden. Vervolgens wordt op basis van de afstand van de bomen tot het riool en de levensduurverwachting van de bomen na uitvoering van de werkzaamheden, bepaald of de bomen behouden kunnen worden of niet.

Als de levensduurverwachting voor het werk meer dan 15 jaar was doch erna niet meer wordt de boom vervangen door een nieuwe jonge groeikrachtige boom. Bomen die vanwege de werken niet kunnen blijven staan maar wel een levensduur hebben van meer dan 15 jaar worden tijdelijk verplant om na de werken terug geplant te worden op hun ‘oude’ stek.

Bij het opstellen van de BEA wordt ook onderzocht of er sprake is van wortelopdruk en het effect hiervan tijdens en na het herbestraten na rioolwerkzaamheden. Extreme wortelopdruk die niet valt op te heffen is een extra reden om bomen te moeten vervangen.

B&W van Den Haag kijken ook naar een alternatief voor rioolwerken/vervanging: rioolrenovatie (relinen). Hierbij wordt een kous in het bestaande riool gebracht waarmee de levensduur wordt verlengd. Obstakels hierbij: de weg dan alsnog geheel open en de verwachte levensduur van een gerelined riool is minder dan van een nieuw riool (50 in plaats van 80 jaar).

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter